Milan Miličević jedini je kandidat za predsjednika SDS?

Milan Miličević jedini je kandidat za predsjednika SDS?

Milan Miličević jedini je kandidat za predsjednika SDS. Bar kako sada stoje stvari. 

Do kraja ovog mjeseca ili početkom sljedećeg trebalo bi da se održi Izborna skupština SDS na kojoj će ta stranka dobiti novog predsjednika.

Iako u najvećoj opozicionoj stranci u Republici Srpskoj često vole isticati svoj “demokratski karakter”, ali više kandidata koji na unutarstranačkim izborima “pucaju” na najvišu funkciju nema.

Predstojeći izbor novog partijskog šefa, po svemu sudeći, trebalo bi da predstavlja čistu formalnost.

Loši izborni rezultati

Donedavni stranački lider Mirko Šarović, poslije debakla na prošlogodišnjim opštim izborima, podnio ostavku na tu funkciju.

Na mjesto vršioca dužnosti predsjednika SDS došao je dotadašnji predsjednik Glavnog odbora, Milan Miličević.

Milan Miličević se od tada nametno kao jedini kandidat.

Iako su unutarstranački izbori, praktično, došli do samog kraja u javnosti se nije pojavilo neko novo ime koje bi Miličeviću izašlo na crtu za preuzimanje liderske pozicije u SDS.

SDS je svog partijskog šefa, po pravilu, birao između više kandidata.

Tako je, na primjer, na unutarstranačkim izborima u decembru 2015. godine Mladen Bosić vodio žestoku bitku s Mićom Mićićem.

Na tadašnjoj Izbornoj skupštini SDS za Bosića je, kao predsjednika stranke, glasalo 266 delegata, dok je Mićić dobio podršku njih 167.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Mladen Bosić ostavku je podnio u oktobru 2016, koja je došla poslije loših rezultata SDS na tadašnjim lokalnim izborima.

Na čelo stranke, kao jedini kandidat, došao je Vukota Govedarica.

Međutim, ni on se na toj dužnosti nije dugo zadržao, pa su uslijedili novi unutarstranački izbori, koji su u trci za predsjednika stranke doveli do duela između Mirka Šarovića i Milana Miličevića

SDS na raskrsnici

Tadašnji ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH izabran je za novog predsjednika SDS prilično tijesno, budući da je na Izbornoj skupštini SDS, održanoj krajem juna 2019, za njega glasalo 205 delegata, dok je za Miličevića glasalo 181.

Težak poraz od Željke Cvijanović na prošlogodišnjim izborima za srpskog člana Predsjedništva BiH, kao i nastavak loših rezultata stranke na opštim izborima, doveli su do Šarovićeve ostavke.

Do kraja ovog mjeseca, kako je planirano, SDS bi trebalo da dobije novog predsjednika.

Komentarišući za Srpskainfo to što na sadašnjim izborima u SDS ne postoji jagma za predsjedničkom foteljom, te da je već sada izvjesno da će u nju sjesti Milan Miličević, politički analitičar Nebojša Tojagić kaže da je očigledno da u najvećoj opozicionoj stranci ne postoji preveliki interes za preuzimanje “vrućeg krompira”.

– Mislim da je ovo najgori period u istoriji SDS i ta stranka se nalazi na velikoj raskrsnici.

Vjerovatno će dio medija naklonjenih vlastima govoriti o tome kako SDS nema nikog drugog, pa je zato dobar i Milan Miličević, što sigurno nije tačno.

Ako Miličević postavi SDS na zdrave noge, ta stranka će sigurno imati budućnost – ocjenjuje Tojagić.

Čišćenje od poltrona

Iako se nakon ostavke Mirka Šarovića u javnosti spekulisalo sa više imena koja bi mogla preuzeti vođenje SDS, Nebojša Tojagić smatra da to što Milan Miličević sada figurira kao jedini kandidat ukazuje na jedinstvo, koje je, prema njegovim riječima, preko potrebno toj političkoj partiji.

– Siguran sam da bi načelnik Broda Zoran Vidić takođe bio odličan izbor. Vjerujem da SDS sada želi pokazati ono što što gotovo nije imao od svog osnivanja, a to je jedinstvo.

SDS je danas očišćen od interesdžija različitih vrsta, kao i od kolebljivaca koji su u međuvremenu promijenili stranački dres i to je Miličevićeva glavna prednost.

Podlegne li novi stranački šef kojekakvim poltronima, kompromisima, simbiozama ili guranju problema pod tepih, bojim se da SDS ide ka vanparlamentarnom djelovanju – ocjenjuje Tojagić.

autor: Faktormagzin/ http://srpskainfo.com  foto: srpskainfo.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.