Uhapšen Mirza Gačanin, član narkokartela Tito i Dino

Uhapšen Mirza Gačanin, član narkokartela Tito i Dino

Mirza Gačanin, osumnjičeni narkobos i rođak šefa superkartela Edina Gačanina, uhapšen je u Španiji po međunarodnoj potjernici i biće izručen Nizozemskoj.

Objavio je to portal Raport, koji dodaje da je Gačanin označen kao član narkokartela Tito i Dino, čiji je šef Edin Gačanin.

Mirza Gačanin, podsjećaju mediji, osuđen je u Nizozemskoj na četiri godine zatvora za pranje nekoliko miliona evra, koji vjerovatno potiču od narkokartela.

Izručenje Mirze Gačanina u aprilu prošle godine je zatražilo i Tužilaštvo BiH, koje vodi istragu protiv njega.

Međutim, kako je rečeno, on će biti izručen Nizozemskoj jer je njihov državljanin.

Inače, Mirza Gačanin je, prema pisanju medija, jedan od visokorangiranih članova narko kartela Tito i Dino, a 2021. godine pušten je iz pritvora u Nizozemskoj.

Određene su mu mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta i zabrana kontaktiranja sa svjedocima.

Međutim, kako postoje tvrdnje, on i dalje ostaje jedan od glavnih osumnjičenih u okviru istrage koju protiv njega vodi nizozemsko pravosuđe.

Gačanin je hapšen u maju 2020. godine u okviru velike međunarodne istrage o pranju novca stečenog krijumčarenjem kokaina.

Tada je uhapšena i njegova supruga koja je, kako postoje tvrdnje, zajedno sa Mirzom Gačaninom kupovala nekretnine u nizozemskom gradu Breda, vrijedne više od 2,3 miliona evra.

autor:agencije

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.