Na praksi kod poslodavaca više od 4.000 učenika

Na praksi kod poslodavaca više od 4.000 učenika

Na praksi kod poslodavaca više od 4.000 učenika

Broj učenika na praktičnoj nastavi kod poslodavaca znatno je povećan tokom ove školske godine, pa tako znanje iz prve ruke stiču 4.382 učenika srednjih stručnih i tehničkih škola kod više od 1.000 poslodavaca širom Republike Srpske.

Da je broj učenika na praktičnoj nastavi znatno veći potvrdili su za „Nezavisne novine“ u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske, gdje su istakli da su 2019. godine taj vid nastave pohađala samo 372 učenika, dok je iskustvo kod poslodavaca u 2022. godini sticalo 3.616 učenika.

Željka Stojičić, ministarka prosvjete i kulture, istakla je da je propisano da se najmanje četvrtina od ukupnog obima časova praktične nastave može realizovati kod poslodavca, ali i da je zakon omogućio da se u sklopu dualnog sistema obrazovanja praktična nastava može u cijelosti odvijati kod poslodavca uz naknadu i mentorstvo.

„Aktuelni obuhvat učenika praktičnom nastavom kod poslodavaca predstavlja značajan pokazatelj da poslovna zajednica sve više prepoznaje prednosti koje pruža saradnja sa srednjim stručnim i tehničkim školama, kao i činjenica da su učenici koji pohađaju praktičnu nastavu kod poslodavaca spremniji i konkurentniji na tržištu rada“, rekla je Stojičićeva za „Nezavisne novine“.

Ona je dodala da u budućnosti očekuju i povećanje zainteresovanosti poslodavaca za organizovanje plaćene praktične nastave za učenike srednjih škola, jer je došlo do izmjena Zakona o porezu na dohodak, a što predstavlja olakšanje poslodavcima.

„Izmjene u zakonu su inicirane s ciljem povećanja obuhvata učenika koji pohađaju plaćenu praktičnu nastavu kod poslodavca, ali i zbog sticanja i razvijanja novih znanja i vještina kroz praktičan rad u realnom okruženju“, rekla je ona.

Da je situacija sada bolja istakao je i Bojan Bakal, direktor banjalučke Poljoprivredne škole, dodajući da su poslodavci sada više zainteresovani za učeničku praksu.

Na praksi kod poslodavaca više od 4.000 učenika

„Prije ste poslodavce morali moliti da učenici idu na praksu, a sada je obrnuta situacija gdje su poslodavci ti koji rade inicijativu ka školama da učenici dolaze na praktičnu nastavu i da ih oni osposobljavaju za dalji rad, odnosno da grade sebi radnika na neki način“, rekao je Bakal za „Nezavisne novine“.

Kako je naveo, mnogi učenici su upravo dobili stalno zaposlenje nakon obrazovanja kod poslodavaca kod kojih su obavljali praksu.

Takođe, dodao je da oni kontinuirano rade na ulaganju u kabinete praktične nastave.

„Naš cilj jeste obrazovanje učenika za realni sektor, odnosno da ih što više i što bolje osposobimo po završetku škole da budu samostalni za svoj rad“, kaže on.

Na praktičnu nastavu kod poslodavaca u ovoj školskoj godini ide 145 učenika Centra srednjih škola „Ivo Andrić“ iz Prnjavora, a svoje znanje stečeno na nastavi u školi, prema riječima direktorice ove škole Suzane Švrake, usavršavaju kod 65 privrednih subjekata.

Kako navodi, na praksu idu učenici više zanimanja.

Naši privrednici rado prihvataju učenike

To su uglavnom učenici drugog i trećeg razreda trogodišnjih škola, osim smjera kozmetički tehničar, koji na praksu idu u četvrtom razredu“, rekla je Švraka.

Ona je dodala da učenici drugog razreda na praksi kod poslodavca provode dva dana, dok učenici trećeg razreda na praksi budu tri dana.

„Ovim poslodavac odmah dobije obučenog radnika. Oni prihvataju učenike na praksu i osposobljavaju ih za tržište rada“, istakla je Švraka.

Saša Trivić, predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske, istakao je za „Nezavisne novine“ da je praktična nastava važna i za učenike i za poslodavce.

„Prvo je važno za đake, a onda i za poslodavca. Mi, recimo, u prehrambenoj industriji nemamo nikoga iz poljoprivredne i ugostiteljske škole, jednostavno učenike ne interesuje. S druge strane, iz metalske škole u drugoj firmi imamo đake, tako da puno tu zavisi i od zainteresovanosti đaka da idu na praksu i da uče“, rekao je Trivić.

Inače, najviše mjesta za praktičnu nastavu kod poslodavaca obezbijeđeno je u struci mašinstva i obrade metala, zatim u struci elektrotehnike, zdravstva, poljoprivrede i prerade hrane, a onda i u drugim djelatnostima.

Takođe, iz Ministarstva prosvjete i kulture Srpske istakli su da je do sada Privredna komora RS obučila 220 mentora kod 110 poslodavaca, a čiji je zadatak rad s učenicima dok su na praktičnoj nastavi.

autor: nezavsine.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.