BANJALUKA: Najmlađi ovisnik od kokaina star samo 12 godina

BANJALUKA: Najmlađi ovisnik od kokaina star samo 12 godina

Najmlađi ovisnik od kokaina

Dok marihuana godinama drži neslavno prvo mjesto po zloupotrebi kod mladih ljudi, u posljednje vrijeme raste broj adolescenata koji zloupotrebljavaju stimulanse, između ostalog i kokain.Načelnica Klinike za psihijatriju u Banjaluci Nera Zivlak Radulović kazala je za banjaluka.com da je posljednjih godina primjećeno povećanje korišćenja psihoaktivnih supstanci kod mlađih grupa.

“Uočili smo da je sve veći problem upotrebe narkotika kod mladih ljudi. Na žalost, takva je generalna situacija u društvu. Vjerovatno je jednim dijelom uzrokovano i kovidom, odnosno posljedicama koje je pandemija imala na mentalno zdravlje stanovništva, ali i instant rješenjima koji mladi danas traže za svoje probleme”, kazala je Zivlak Radulović.

Marihuna vodeća psihoaktivna supstanca Marihuana, kaže Zivlak Radulović, je i dalje vodeća psihoaktivna supstanca koja se zloupotrebljava, ali je sve veći broj onih koji koriste stimulanse, pa čak i maloljetnici.

“Imamo odjeljenje za djecu i adolescente u kojem smo primili pacijente starosti 12 i 13 godina koji koriste kokain. Inače po istraživanjima Evropskog centra za zloupotrebu droga, i po našim istraživanjima na nivou države, koji su zadnji put rađeni 2011. godine među adolescentima (ESPAD istraživanje) najčešće se koristi marihuana. Prema našim kliničkim iskustvima povećana je zloupotreba stimulansa.”

I digitalizacija uzrok sve većeg broja mladih ovisnika Zivlak Radulović smatra da digitalizacija velikim dijelom utiče na povećanje broja mladih koji koriste opijate, jer žele brza rješenja za sve.

Najmlađi ovisnik od kokaina

“Naša djeca odrastaju u vremenu gdje je njihova pažnja podijeljena. Njihovi mozgovi funkcionišu na drugačiji način.

Traže brza rješenja i brzo zadovoljstvo koje misle da postižu kroz zloupotrebu supstanci, a koje onda oštećuju njihov mozak”, pojašnjava ona.

Porodica je, smatra Zivlak Radulović, ta koja tim saznanjem bude najviše pogođena, ali i ta koja mladima sa ovim problemom može da pomogne.

“Najbolje su se pokazale psihološke strategije kojima se, popravljajući odnose unutar porodice i dovodeći do boljeg razumijevanja problema, dolazi do efikasnijeg načina rješavanja istog”, objasnila je Zivlak Radulović.

Porodična intervencija najbolje rješenje?Na kraju je istakla da se radi na metodi i njenoj implementaciji koja se odnosi na porodične intervencije kod adolescenata koji upotrebljavaju psihoaktivne supstance, a za koji naše stručnjake obučava Kancelarija za droge i kriminal UN-a.

Zivlak Radulović ističe da je najbitnije, u borbi protiv bolesti zavisnosti, kontinuirana doedukacija stručnjaka kako bi nove metode prilagodili novonastalim uslovima.

autor: Faktormagazin

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.