Najveća KRUŽNA RASKRSNICA u regionu!

Najveća KRUŽNA RASKRSNICA u regionu!

Najveća kružna raskrsnica u regionu

Završetkom dvogodišnje gradnje kružne raskrsnice „Jabuka“ u Gradišci, u jesen ove godine, putnicima će biti pojednostavljen i ubrzan prolazak kroz grad na vratima Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

Ova raskrsnica, jedna od najvećih u regionu, na površini od 16.000 kvadratnih metara, imaće osam izlaza, dvije vozne trake i pješačko-biciklističke staze.

U krugu raskrsnice, na površini od 16.000 kvadratnih metara, planirana je izgradnja modernog parka, a u sredini monumentalnog spomenika „Trijumfalna kapija Republike Srpske“.

Ovaj monumentalni spomenik, pojašnjava Bojan Vujinović, gradski menadžer, sublimira i predstavlja kulturno-istorijsko i prirodno blago Republike Srpske.

Želimo da spomenik bude svetionik trajne i univerzalne vrijednosti.

„Monument Trijumfalna kapija Republike Srpske biće obložen prirodnim kamenom, sa istaknutim prikazom geografskih kontura Republike Srpske, koji se izdvojio kao najprepoznatljiviji simbol.

Imaće impresivne dimenzije 18×16 metara, sa konturama Republike Srpske“, izjavio je Vujinović.

Prilaz Trijumfalnoj kapiji je pothodnikom sa stalnom, multimedijalnom izložbom prirodnog i kulturnog nasljeđa Republike Srpske.

Cilj je da se na evropsku mapu poželjnih turističkih područja ucrta ovaj kraj, naročito Lijevče polje i Potkozarje.

Najveća kružna raskrsnica u regionu

„Gradiška je na vratima Evropske unije, odakle u naš grad ulazi veliki broj putnika, ali takođe dolaze i iz unutrašnjosti države, što ovo mjesto čini veoma frekventnim“, izjavio je za „Nezavisne novine“ Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške.

On podsjeća da su funkcionalni putevi i uređene saobraćajnice, pored ostale infrastrukture, najvažniji uslov za investicije u privredi i drugim djelatnostima.

Kružna raskrsnica ima simboličan naziv „Jabuka“, zato što je ovo područje poznato po rekordnoj proizvodnji jabuke, kruške i drugog voća, značajna je za Gradišku, ali i cijeli region.

„Godinama su putnici imali velike komplikacije u našem gradu, ali sada se to sve mijenja.

Ova raskrsnica biće veoma funkcionalna.

Osim toga, ona će u arhitektonskom smislu uljepšati naš grad“, pojasnio je Adžić.

Investitor cijelog kompleksa je Javno preduzeće „Putevi Republike Srpske“, a izvođač radova „Niskogradnja“ Laktaši.

Vrijednost radova je 2,6 miliona KM. Gradska uprava Gradiška izradila je projektnu dokumentaciju i obezbijedila građevinsku dozvolu.

„Zahvalni smo JP ‘Putevi RS’ i Vladi Republike Srpske koji su prepoznali potrebu za izgradnjom ove kružne raskrsnice“, naglašavaju u Gradskoj upravi Gradiška.

autor;nezavisne.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.