Najveći balkanski narko-bos na američkoj “crnoj listi”: Zbog propusta pušten na slobodu pa nestao bez traga

Najveći balkanski narko-bos na američkoj “crnoj listi”: Zbog propusta pušten na slobodu pa nestao bez traga

Edin Gačanin zvani Tito, najveći balkanski narko-bos koji ima holandsko državljanstvo, stavljen je pod sankcije američkog Trezora. Tito, koga Europol smatra jednim od šefova superkartela koji drži trećinu šverca kokaina iz Južne Amerike u Evropu, je u bjekstvu i nije poznato gdje se nalazi.

Edin Gačanin, rodom iz Sarajeva, vođa je kartela Tito i Dino, kome pripadaju i članovi njegove porodice i prijatelji iz Bosne i Hercegovine, piše u saopštenju američkog Trezora o uvođenju sankcija.

Osim švercom droge, kartel se bavi se i pranjem novca i usko sarađuje sa ozloglašenom irskom kriminalnom grupom koju predvodi Danijel Kinahan.

Pod sankcije Gačanin je stavljen jer je ulaže novac u šverc droge, saopštio je Trezor.

Ovu odluku Trezor je, kako se navodi, donio u koordinaciji sa američkom upravom za borbu protiv droga – DEAom, Europolom i vladama Holandije, Francuske i Belgije.

Nije poznato gdje se Gačanin trenutno nalazi

On je nestao nakon što je u januaru iz nejasnih razloga pušten iz pritvora u Dubaiju u kome je bio nakon hapšenja u velikoj međunarodnoj akciji Pustinjska svjetlost. Iako je osumnjičen da je vodio superkartel  koji, kako je saopštio Europol, kontroliše trećinu prodaje kokaina u Evropi, Gačanin je poslije dva mjeseca u pritvoru išetao na slobodu i nestao bez traga.

Nije najjasnije kako se to desilo – mediji tvrde da Holandija, čiji je Gačanin državljanin, nije na vrijeme u Emirate poslala zahtjev za njegovo izručenje, ali je holandsko tužilaštvo to demantovalo, rekavši da je njihov zahtjev o izručenju odbijen.

Superkartel čine kriminalne grupe sa Balkana, iz Irske, Italije i Maroka, a Gačanin predvodi balkanski klan. Drogu je uglavnom kupovao od narko-bosova u Peruu i švercovao je u Evropu.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.