NAKON ČETIRI GODINE Podignuta optužnica zbog ubistva sarajevskih policajaca

NAKON ČETIRI GODINE Podignuta optužnica zbog ubistva sarajevskih policajaca

Nakon intenzivne i kompleksne višegodišnje istrage, postupajući tužioci Tužilaštva Kantona Sarajevo podigli su optužnicu protiv Save Marinkovića, Aleksandra Macana i Marka Trifkovića zbog ubistva policijskih službenika MUP-a KS Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, piše Klix.

 

Terete se da su 26. oktobra 2018. godine u naselju Alipašino Polje oko 4 sata i 20 minuta, nakon što su ih policijski službenici zatekli u krađi vozila u Geteovoj ulici, ispalili najmanje 20 hitaca u policijske službenike Adisa Šehovića i Davora Vujinovića koji su se nalazili u policijskom automobilu. Policijski službenici su ubijeni, tako što je Adis Šehović od zadobijenih povreda odmah preminuo, dok je Davor Vujinović teško ranjen, usljed čega je nekoliko sati nakon podlegao povredama.

„Podizanju optužnice prethodila je kompleksna istraga Tužilaštva KS u saradnji sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu i istražiteljima MUP-a KS. U istrazi su intenzivno sudjelovali i dali doprinos u rasvjetljavanju krivičnog djela Federalna uprava policije, Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske i Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH“, saopšteno je iz Tužilaštva KS.

U predmetu su postupaji tužioci preduzeli više od 2.500 radnji dokumentiranja i dokazivanja.

„Među dokazima su, između ostalog, i dijelovi automobila Seat Leon kao i dijelovi puškomitraljeza sa 20 čahura iz kojeg su ubijeni policajci a koji su pronađeni zakopani na Palama na području Republike Srpske. Saslušano je i oko 500 osoba. Urađena su DNK, biološka, balistička, mehanoskopska i druga vještačenja, uključujući i zamolnice za međunarodnu pravnu pomoć zbog pribavljanja podataka, te saslušanja i vještačenja izvan Bosne i Hercegovine“, dodaje se u saopštenju.

Ostvarena je saradnja sa EUROPOL-om i NTERPOL-om i sa nadležnim organima sedam država.

„I to sa SAD-om, Francuskom, Njemačkom, Crnom Gorom, Srbijom, Hrvatskom i Kanadom. Neki dokazi su protkrijepljeni i podacima iz aplikacija Sky i Anom koje je pribavilo ovo tužilaštvo putem međunarodne pravne pomoći, tačnije, pravosudnih organa SAD-a i Francuske. Optužnica sa više od 400 dokaza, proslijeđena je Kantonalnon sudu u Sarajevu na potvrđivanje. Predloženo je i produženje pritvora za svu trojicu osumnjičenih“, zaključuje se u saopštenju.

(Foto: Klix.ba)

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.