Nestala radioaktivna kapsula, vlasti objavile uzbunu

Nestala radioaktivna kapsula, vlasti objavile uzbunu

U Zapadnoj Australiji u toku je hitna potraga za nestalom sićušnom kapsulom koja sadrži radioaktivnu supstancu zvanu cezijum-137.

Vlasti su rekle da se kapsula sa radioaktivnim cezijumom-137, koji se koristi u rudarstvu, izgubila na putu do prijestonice države Perta.

Indicent je doveo do izdavanja uzbune na radijaciju u nekoliko oblasti Zapadne Australije u subotu.

Vlasti najveće države Australije izdale su u petak upozorenje u vezi „radioaktivne hemijske opasnosti“ u više područja, uključujući Pert.

Odjeljenje za požare i vanredne situacije reklo je da je sićušna, srebrna kapsula cezijuma-137 nestala tokom transfera od sjevernog gradića Njumana u udaljenom području Kimberli, do sjeveroistočnih predgrađa Perta.

Njuman se nalazi oko 1.200 km sjeveroistočno od Perta.

„Supstanca se koristi sa mjeračima u rudarskim operacijama. Izlaganje ovoj supstanci može da uzrokuje opekotine od zračenja ili trovanje radijacijom“, navela je agencija.

Prema zvaničnicima, vozilo je napustilo lokaciju 12. januara, ali se tek ove nedjelje shvatilo da je kapsula nestala. Tada su obaveštene službe za vanredne situacije.

Kapsula je došla iz rudnika u vlasništvu kompanije “Rio Tinto“, navodi Wionews.com.

Iz kompanije je objavljeno izvinjenje i objašnjenje da je incident ozbiljno shvaćen.

„Shvatamo da je ovo očigledno veoma zabrinjavajuće i izvinjavamo se zbog alarma koji je izazvao u zajednici Zapadne Australije“, navdeno je.

Glavni zdravstveni zvaničnik Zapadne Australije Endru Robertson rekao je da kapsula može imati za posledicu opekotine od zračenja i crvenilo kože ako se drži blizu tijela.

On je upozorio ljude koji vide kapsulu da je ne diraju, da se drže dalje od nje i da pozovu dati broj telefona, prenio je CNN.

„Mogli bi da imaju i neke akutnije posledice, uključujući one po imuni sistem, ako ih drže dovoljno dugo i ako su dovoljno dugo izloženi“, rekao je Robertson.

On vjeruje da se mjerač razbio usljed drmanja kamiona na putu, što je za posljedicu imalo gubitak kapsule.

Cezijum-137 je supstanca koja se uobičajeno koristi u rudarskim operacijama. Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, veliki nivoi cezijuma-137 u okolini mogu imati za posljedicu teško trovanje radijacijom i opekotine, a ponekad i smrt.

Kineska kompanija „Rio Tinto“ se danas izvinila zbog gubitka visoko radioaktivne kapsule. Izvršni direktor rudarskog giganta Sajmon Trot saopštio je da kompanija veoma ozbiljno shvata incident i izvinio se što je izazvala zabrinutost javnosti, prenosi Tanjug.

„Pored pune podrške nadležnim organima, pokrenuli smo sopstvenu istragu kako bismo utvrdili kako je kapsula izgubljena u tranzitu“, rekao je Trot.

On je dodao da je izvođač radova kvalifikovan da transportuje uređaj i da je Gajgerov brojač potvrdio da je bio u kamionu prije nego što je napustio rudnik. Policija je utvrdila da je incident bio nesrećan slučaj i da nema osnova za krivičnu prijavu, navodi AP.

auutor:nezavisne.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.