Kovačević: Nije pregovarano o pojedinačnim, već o paketu zakona

Kovačević: Nije pregovarano o pojedinačnim, već o paketu zakona

Nije pregovarano o pojedinačnim.

Delegat srpskog Kluba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević rekao je da partneri u vlasti na nivou BiH nikada nisu pregovarali o pojedinačnim zakonima, već o paketima zakona koji mogu da BiH približe ЕU i koji bi mogli da obezbijede trenutno najbitniju vijest – datum početka pregovora o pristupanju.

Prema njegovim riječima, iz Еvropske komisije je poručeno da je potrebno da se otvore pregovori sa Fronteksom, što je i učinjeno, kao i da budu usvojena minimalno tri zakona.

„Na posljednjem razgovoru stranaka koje čine većinu na nivou BiH dogovoreni su radni timovi koji treba da završe usaglašavanje ta tri zakona neophodna da bismo dobili vijest koju svi želimo, a to je otvaranje pregovora sa ЕU“, rekao je Kovačević i dodao da ne zna kako može doći do hitne sjednice Doma naroda ako ne budu usaglašena ova tri zakonska prijedloga.

Kovačević je istakao da je bitno da dođe do otvaranja pregovora o pristupanju ЕU, a ne toliko da li će neki pojedinačni zakon biti usvojen ili ne, već je potrebno da bude usvojen paket koji osigurava da će BiH napraviti značajan korak na evropskom putu.

„Nemamo ništa sporno, imamo ono što smo dogovorili na prethodnom sastanku – dogovor je da održimo još jedan sastanak na kojem ćemo vid‌jeti dokle su stigli radni timovi koji rade na usaglašavanju nekoliko sitnica koje su ostale“, rekao je Kovačević za „N1“.

Govoreći o Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih organizacija, Kovačević je naglasio da SNSD nema ništa protiv toga, te naveo da su predstavnici iz Republike Srpske učestvovali u izradi ovog zakonskog prijedloga, koji neće donijeti ništa loše za Srpsku.

Kovačević je rekao da se nakon uspješnih dogovora tri konstitutivna naroda i dva entiteta uvijek desi da neko ruši taj dogovor, te ukazao da bi političari, ukoliko su ozbiljni i odgovorni prema onima koji su ih birali, uvijek trebali da se odupru svima koji ruše dogovor.

On je podsjetio da je na sastanku lidera partija u vlasti na nivou BiH u Laktašima otvoreno mnogo pitanja, a da je nakon tog sastanka uslijedio još jedan u Sarajevu, na kojem su dogovorene konretne stvari koje se tiču radnih grupa koje rade na tri zakonska prijedloga.

„Radni timovi će da konkretizuju sve što je potrebno da bismo usvojili tri zakona – Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, Zakon o sprečavanju sukoba interesa i Zakon o sudovima“, rekao je Kovačević.

Kovačević je naveo da je na tom sastanku definisano da se po usvajanju ovih zakona ide na usvajanje novog izbornog zakona i Zakona o prestanku mandata stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

On je naglasio da je to paket koji obezbjeđuje napredak BiH i mogućnost da ona nastavi uspješno da funkcioniše, ukoliko je to moguće.

autor:http://atvbl.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.