Nova godina po julijanskom kalendaru, organizovani doček širom Srpske

Nova godina po julijanskom kalendaru, organizovani doček širom Srpske

Nova godina po julijanskom kalendaru

Srpska, Ruska, Gruzijska pravoslavna crkva, Sveta Gora i Jerusalimska patrijaršija, koje poštuju julijanski kalendar, dočekaće Novu godinu u ponoć između subote i nedjelje, 13. i 14. januara.

Za doček pravoslavne Nove godine u najvećem gradu Republike Srpske, Banjaluci, sve građane i mnogobrojne posjetioce i ove godine očekuje etno spektakl.

U izuzetno bogatom programu, koji počinje sutra uveče, nastupiće članovi pjevačkih grupa kulturno-umjetničkih društava „Pelagić“ i „Čajavec“, „Sveti Sava“, „Piskavica“, Muzički atelje Jelene Stanišić, Damjan Vračar, Balkan koncept orkestar, te mladi sugrađanin Danilo Milosavljević.

Zvijezde večeri na dočeku pravoslavne Nove godine biće etno pjevačica Danica Krstić i glumac i pjevač Milan Vasić, a u okviru programa te večeri nastupiće i Trubački orkestar „Barka Bras“.

U Bijeljini doček pravoslavne Nove godine biće organizovan na gradskom trgu, gdje će stanovnici Semberije i okoline moći da uživaju uz grupu „Legende“ i lokalni bend „Štrajk“.

Za sve koji na otvorenom odluče da dočekaju ulazak u novo ljeto prema julijanskom kalendaru, biće posluživano kuvano vino. Ugostiteljski objekti i u ovoj prazničnoj noći radiće neograničeno.

Na Trgu pravoslavlja u Derventi sutra doček pravoslavne Nove godine biće uz nastup Jelene Tomašević, kojem će prethoditi i bogat program za djecu.

Organizator dočeka je Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ iz Dervente, uz podršku Turističke organizacije grada i Narodne biblioteke „Branko Radičević“, a uz pokroviteljstvo Gradske uprave. Tradicionalno, prije ponoći u Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice biće služen moleban.

Nova godina po julijanskom kalendaru, organizovani doček širom Srpske

I u Šamcu na Gradskom trgu biće organizovan doček pravoslavne Nove godine. Program počinje u 22 časa, planiran je nastup Mine Kostić, dok je za ponoć predviđen vatromet.

U opštinama Pale i Istočno Novo Sarajevo biće organizovan doček pravoslavne Nove godine na otvorenom. Na Studentskom trgu u Palama od 22 časa biće održan koncert pjevačice etno, duhovne i rodoljubive muzike Danice Crnogorčević, dok će od 21 čas nastupiti sestre Milica i Maja Stanišić i Muzički ansambl „Pale“.

Na Trgu Republike Srbije u Istočnom Novom Sarajevu od 22 časa nastupiće beogradska grupa „Piloti“. Za posjetioce će biti obezbijeđeno besplatno kuvano vino.

I na Trgu patrijarha Pavla u Brodu organizovan doček uz koncert, kuvano vino i čaj, te vatromet, najavljeno je iz lokalne Turističke organizacije.

Koncert pjevačice Rade Manojlović počeće u 21 čas. Proslavu Nove godine organizuje Turistička organizacija opštine Brod, pod pokroviteljstvom lokalne zajednice.

U Trebinju je većina ugostiteljskih objekata priredila bogat program za domaće stanovnike i posjetioce povodom pravoslavne Nove godine, dok doček na otvorenom nije planiran, izjavila je direktor trebinjske Turističke organizacije Mirjana Putica.

Ona je rekla da očekuje da će Trebinje i za doček pravoslavne Nove godine biti puno i da će svi moći da odmore i uživaju u tom gradu i sadržajima koje nudi, kao i brojnim restoranima, kafićima i ostalim ugostiteljskim objektima.

autor: http://rtrs.tv

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.