Nudi platu veću od 3.300 KM i ne može da nađe radnika: Poljoprivrednik Marko smatra da je nekima ispod časti da rade ovaj posao

Nudi platu veću od 3.300 KM i ne može da nađe radnika: Poljoprivrednik Marko smatra da je nekima ispod časti da rade ovaj posao

Nudi platu veću od 3.300 KM.

Marko Rosu, poljoprivrednik iz Banatskog Novog Sela, za posao poljoprivrednika nudi platu od 200.000 dinara (oko 3.338 KM), ali radnika kaže ni za tu cifru ne može da nađe.

On objašnjava da nedostatak kvalifikovane radne snage danas predstavlja veliki problem, i da nema ko da radi ni kada je plata preko 100.000 dinara (oko 1.670 KM).

– Mi možemo dati i 150.000 i 200.000 dinara platu, ali na kraju ne možemo naći radnika. Trebaće mi i traktoristi, zaštitar i menadžer koji će voditi tu proizvodnju, samim tim oni stvaraju sav kapital i novac, ali ih je pronaći jako teško. Mislim da im je lakše da odu u neku firmu da rade za 50.000 dinara (oko 835 KM), jer ih mnogo muči radno vrijeme. Mi ga u sezoni nemamo, radi se od jutra do mraka – kaže on, objavio je Blic biznis.

Objašnjava da kada je sezona, posao mora da se radi bez obzira na vremenske uslove, što mnogi ne žele da shvate. On kaže da mnogi ne shvataju i da se posao u poljoprivredi promijenio sa usavršavanjem tehnologije.

– Nekima je ispod časti da kaže da je traktorista, iako današnji traktori imaju , klima-uređaje, auto-pilota i pružaju veliki komfor u radu, pa možeš da sjedneš u traktor u bjeloj košulji, da dođeš na njivu i da se ne isprljaš – i pored toga nema ko da radi, kaže Marko, poše Agromedia.

autor:http://srpskainfo.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.