ODBRANA, POREZI I PRAVOSUĐE: Ove nadležnosti vraćaju se Srpskoj

ODBRANA, POREZI I PRAVOSUĐE: Ove nadležnosti vraćaju se Srpskoj

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da koraci na vraćanju otetih nadležnosti Republici Srpskoj ne mogu da budu rizični za Srpsku, koja danas ima razumijevanje u svijetu daleko više nego prije.

„Čak i oni koji imaju animozitet prema Srbima, posebno prema meni, daleko bolje slušaju šta mi to imamo da kažemo, malo su `naćulili` uši. Postoje časni planovi Srba, postoje i racionalni ljudi. Hoćemo svoja prava, nikakva prijetnja nas u tome neće omesti“, rekao je Dodik u intervjuu za „Politiku“.

On je istakao da Republika Srpska ne poteže vanustavne poteze, poručivši da su u Srpskoj legalisti koji će da primjenjuju Ustav.

„Ništa od onoga što po Ustavu pripada BiH nećemo dovoditi u pitanje. Fokus je na mjerama koje su nametane nezakonjem“, rekao je Dodik.

On je istakao da se protivnici Republike Srpske trude da naprave atmosferu nervoze, psihoze, nestabilnosti, pa čak i prizivanja rata, ali da od toga nema ništa.

„Pravili su eksperiment, ilizuju. Zato smo tu gdje jesmo, zaglavljeni. Da smo imali čist račun, iskren razgovor, bavili bismo se životom, radili konkretne poslove i svima bi bilo bolje, pa i onima koji podmeću providnu bajku kako nas do boljeg života vodi `funkcionalna BiH`“, rekao je Dodik.

On je istakao da se već 30 godina odavde šalje jedino poruka nestabilnosti, umjesto da su se svi držali Ustava BiH, da svako radi u skladu sa svojim ingerencijama.

Povodom najavljene posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, Dodik je rekao da su napravljena dva seta pitanja od koji se prvi odnosi na one ingerecije na koje je data saglasnost u uslovima strašnih pritisaka, a drugi na nametnute zakone za koje nije čak ni tražena saglasnost entiteta, iako je to bila obaveza.

Dodik je ponovio da će biti povučena iznuđena saglasnost koju je Srpska dala za tri pitanja – odbranu, indirektne poreze i Visoki sudski i tužilački savjet.

„Biće prelaznog perioda u kojem će postojeća rješenja funkcionisati, dok ne stvorimo uslove za djelovanje naših institucija“, rekao je Dodik i dodao da će Srpska zabraniti rad Visokog sudskog i tužilačkog savjeta na prostoru Republike Srpske i formirti novi.

U pogledu direktnih poreza, Dodik podsjeća da Srpska stalno ostaje uskraćena za prihode i da je tek prošle godine naplatila tridesetak miliona evra koje su joj uskraćene prije deset godina.

„Ustav kaže da sve ono što nije izričito dato BiH, pripada entitetima. To što joj je dato nećemo dirati. Sve ostalo ide entitetima“, rekao je Dodik.

Kada je riječ o 140 nametnutih zakona, Dodik je rekao da su svi oni pobrojani jednim zakonskim aktom i biće stavljeni van snage na prostoru Republike Srpske.

„Biće zabranjena njihova primjena. Ti zakoni će se suspendovati u roku od dva, tri ili četiri mjeseca, kako ne bi nastale pravne praznine dok Republika Srpske ne obezbijedi potrebnu legislativu“, rekao je Dodik.

Kada je riječ vojsci, Dodik je rekao da je koncipirano da sastav vojske treba da popunjava svaki narod trećinom pripadnika, ali da je polovina hrvatske kvote nepopunjena, a nedostaje i 30 odsto Srba.

„Muslimani prave svoju vojsku, zato je tako pasionirano brane. Hrvati i Srbi neće da rade u vojsci. Bila bi bolja održiva struktura. Želimo da manje trošimo na vojsku, da ne bacamo trećinu budžeta. Bilo bi dovoljno da vojska ima 3.500 vojnika, a ne 9.500, a da ušteđeni novac usmjerimo na razvoj“, rekao je Dodik.

Na pitanje da li postoji ustupak koji bi zaustavio Republiku Srpsku u namjeri da proglasi nevažećim insticije BiH na svojoj teritoriji, Dodik je zapitao zašto bi Srpska za neku malu ponudu odustala od prava koja ima i naglasio da Srpska ne traži ništa izuzev prava.

On je ocijenio da će posebna sjednica Naroodne skupštine, koja će biti održana sredinom mjeseca, biti jedna od onih koje će biti kamen međaš u političkoj istoriji Republike Srpske i da će se precizno vidjeti ko se za šta zalaže.

Napominjuću da Srpska ima razumijevanje u svijetu daleko više nego prije, Dodik je rekao da u Srpskoj nisu naivni i da se više od godinu dana obavljaju razgovori sa mnogim ljudima od EU, pa do same Amerike.

„Imamo razumijevanje u svijetu daleko više nego prije. Ne ramzišljamo o konceptu koji bi doveo do sukoba. Veoma dobro smo razmislili šta je to što bi moglo da ih iziritira da nešto preduzmu“, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Srpska nije protiv dijaloga.

On je rekao da je zahvalan koalicionim partnerima koji su veoma zainteresovani da se stvari istjeraju na čistinu, te da svi skupa vjeruju da je ovo ključni trenutak za to.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.