Bura u regionu zbog napitka Prajm: Oglasila se Agencija za bezbjednost hrane BiH

Bura u regionu zbog napitka Prajm: Oglasila se Agencija za bezbjednost hrane BiH

Oglasila se Agencija za bezbjednost hrane BiH.

Nakon što je Slovenija zabranila kofeinsku verziju poznatog energetskog napitka Prajm jer sadrži sastojak L-teanin koji nije dopušten u bezalkoholnim pićima, a i Hrvatska razmišlja o tome, iz Agencije za bezbjednost hrane BiH kažu da su se obratili mjerodavnim inspekcijskim tijelima u BiH sa zahtjevom da poduzmu mjere iz svoje nadležnosti te dostave Agenciji povratne informacije u vezi s provjerom eventualnog prisustva proizvoda koji sadrže L-teanin na našem tržištu.

Odredbama Zakona o hrani (“Službeni glasnik BiH”, broj 50/04), neprikladnom za ljudsku konzumaciju smatra se hrana koja sadrži tvari ili sirovine koje nisu dovoljno evaluirane, provjerene i sigurne za ljudsku upotrebu, odnosno, napitci sa dodatkom L-teanina smatraju se neprikladnim za ljudsku konzumaciju, kažu iz Agencije.

Na pitanje ima li i na bh. tržištu kofeinske verzije energetskog napitka Prajm, iz Agencije kažu kako Agencija za bezbjednost hrane Bosne i Hercegovine, od strane mjerodavnih inspekcijskih tijela, kao ni putem Sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje, do ovog trenutka nije obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine distribuiran taj proizvod.

Nakon zabrane u Sloveniji, hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš zatražio je hitno ograničavanje konzumacije energetskog napitka Prajm zbog sastojka L-teanina koji nije dopušten u bezalkoholnim pićima te nikotinskih vrećica zbog čega će danas popodne održati sastanak s HZJZ-om i DIRH-om.

U Bosni i Hercegovini je na snazi Pravilnik o pružanju informacija potrošačima o hrani (“Službeni glasnik BiH”, broj 68/13), kojim je preuzeta Uredba (ЕU) 1169/2011 o pružanju informacija potrošačima o hrani. U Aneksu III. Pravilnika propisano je da se za pića, osim onih na bazi kofeina, čaj ili kafu, ekstrakt čaja gd‌je naziv proizvoda uključuje pojam “kafa” ili “čaj”, a koji su namijenjeni za konzumaciju bez modifikacija i sadrže kofein, iz bilo kojeg izvora, u proporcionalnom omjeru koji prelazi 150 mg/l na deklaraciji mora navesti sljedeća obavještenja: “Visok udio kofeina. Ne preporučuje se d‌jeci, trudnicama i dojiljama”, kažu iz Agencije.

Na temelju dostupnih podataka, Panel za dijetetske proizvode, prehranu i alergene pri Еvropskoj agenciji za bezbjednost hrane, nakon procjene rizika, zaključio je da pojedinačne doze kofeina do 200mg, odnosno do 3mg po kilogramu tjelesne težine iz svih izvora ne predstavljaju razloge za zabrinutost za generalno zdravu odraslu populaciju.

Kada je riječ o d‌jeci i adolescentima, unos 3mg/kg smatra se sigurnim, jer klirens kofeina, tj. sposobnost oslobađanja kofeina, najmanje je jednaka kao i za odraslu populaciju. Sigurnost ove nivoe unosa potvrđuju dostupna istraživanja o akutnim efektima kofeina na anksioznost i ponašanje kod d‌jece, dodaju iz Agencije.

Takođe napominju kako je s obzirom na rastuće trendove konzumacije napitaka s povišenim ud‌jelom kofeina, veoma značajna edukacija d‌jece i mladih o sigurnim količinama unosa kofeina.

Inače, uprkos ‘paprenoj’ cijeni i upozorenjima stručnjaka o štetnosti visokih doza kofeina za d‌jecu, energentski napici Prajm popularni su i kod naših tinejdžera.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.