optužen da je pijan usmrtio ženu, njena dva sina i unuku

optužen da je pijan usmrtio ženu, njena dva sina i unuku

Optužen da je pijan usmrtio ženu.

Boban Đekić (27) iz Prnjavora optužen je da je pijan i vozeći nedozvoljenom brzinom izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je poginulo četvoro državljanina Srbije među kojima i dijete.

Optužnicu koja ga tereti za ugrožavanje javnog saobraćaja podiglo je banjalučko Okružno tužilaštvo,  a potvrdio Okružni sud u Banjaluci.

Nesreća se dogodila 27. avgusta 2023. godine oko 20.30 časova u Donjim Štrpcima kod Prnjavora i tada su poginuli Vidosava Jovanović (49) iz sela Klenak kod Rume, njena dva sina Aleksandar Jovanović (19) i Dejan Jovanović (23), te unuka S.J. (7) iz Mačvanske Mitrovice.

Kako se navodi u  optužnici, Đekić je  bio za volanom ”pasata 8”  kada je vozeći pijan i nedozvoljenom brzinom od pozadi udario „pežo 206“.

– Optuženi je vozio magistralnim putem Prnjavor – Derventa prema Prnjavoru i vozio je u stanju srednjeg pijanstva sa koncentracijom alkohola u krvi od 1,73 g/kg i nedozvoljenom brzinom od oko 142 km/h, iako je dozvoljena brzina kretanja na toj dionici puta 80 km/h. Bio je svjestan da tako može izazvati opasnost za živote ljudi i pristao je na takvu posljedicu – stoji u optužnici.

Pojašnjava da je optuženi u desnoj traci, bez kočenja, od pozadi udario u ”pežo 206” koji je u tom trenutku, kao pješak, gurao stradali Aleksandar Jovanović.

Dodaje se da na ”pežou” nije bila uključena svjetlosna signalizacija, te da Jovanović na sebi nije nosio svjetloodbojni prsluk, a vozačeva vrata su bila otvorena. Ostali stradali su sjedili u ”pežou” i to Dejan Jovanović za volanom, dok su Vidosava i dijete bili na zadnjem sjedištu.

-Usljed udara Aleksandar je nabačen na ”pasata”, a potom odbačen u kanal. Preminuo je na licu mjesta usljed razaranja malog mozga i krvarenja u sistem moždanih komora. Nakon udara ”pasat” se zaustavio u kanalu sa desne strane, a vozilo oštećenih je od siline udara nastavilo kretanje unaprijed, te se zarotiralo prešlo u lijevu saobraćajnu traku, a potom se vratilo i zaustavilo u desnoj traci – navedeno je u optužnici.

Dalje se dodaje da je vozač u „pežou“ glavom udario u prednje staklo i ispao je iz vozila na kolovoz te je usljed višestrukih povreda narednog dana preminuo. Prema optužnici putnice su ostale zaglavljene u ”pežou 206” i Vidosava je usljed višestrukih povreda preminula u kolima Hitne pomoći. Sedmogodišnja S.J. takođe je zadobila višestruke povrede od kojih je preminula tokom transporta ka Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

– Optuženi Đekić kao učesnik u saobraćaju se nije pridržavao saobraćajnih propisa svjestan da usljed takvog činjenja može nastupiti zabranjena posljedica i pristao je na istu, tako što je vozilom upravljao sa koncentracijom alkohola u krvi preko 1,50 g/kg i kretao se brzinom koja je preko 50 km/h bila iznad dozvoljene brzine kretanja, a što je za posljedicu imalo smrt četiri lica- navodi se u optužnici.

Prema Krivičnom zakonuku Republike Srpske za djelo za koje optužen Đekić predviđena je  kazna od tri do 15 godina zatvora.

autor:http://glassrpske.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.