Banjalučanin plaćao krstarenja i neizvršene poslove: Optužen za štetu od 304.000 KM

Banjalučanin plaćao krstarenja i neizvršene poslove: Optužen za štetu od 304.000 KM

Optužen za štetu od 304.000 KM.

Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci podiglo je optužnicu protiv Duška Vučića (42) iz tog grada zbog sumnje da je radeći kao izvršni direktor Udruženja građana ”Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj” (ACЕD) oštetio to Udruženje za 304.000 KM.

Optužnicom, koju je potvrdio Osnovni sud u Banjaluci, Vučiću su na teret stavljeno više krivičnih djela zloupotreba službenog položaja, falsifikovanja ili uništavanja službene isprave i utaja.

”Optuženi je kao službeno lice, u više navrata iskoristio svoja ovlaštenja i sebi i drugima, pribavio imovinsku korist koja prelazi iznos od 10.000 KM. U više navrata je u poslovnu ispravu unio neistinite podatke i u namjeri da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist prisvojio tuđe pokretne stvari koje su mu povjerene, a čija vrijednost prelazi 50.000 KM”, saopštilo je OJT Banjaluka.

Optužnica je podijeljena u pet tački. Prvom tačkom opisano je osam navodnih zloupotreba koje se odnose na to da je Vučić raspolagao novcem Agencije za saradnju, edukaciju i razvoj, te ga je nemilice koristio za plaćanje troškova putovanja. Međutim, računima nije opravdao troškove u iznosu od 55.000 KM.

Na teret mu se stavlja i da je pojedinim ugovorima potpisivao predsjednika Skupštine udruženja i takvim falsifikovanim ugovorima sebi je isplati 25.519 KM za poslove koji nikada nisu izvršeni. Optužen je i da je zaključio 11 ugovora o autorskom djelu kojima je drugima pribavio korist od 71.951,99 KM za poslove koji nisu izvršeni. Sa P.B. je zaključio ugovor o radu preko koga joj je isplatio 24.384 KM, a da ona nije obavljala nikakve poslove u Udruženju niti je ikada dolazila na posao u njihove kancelarije, prenosi ATV.

Optužen je i da je platnom karticom Udruženja platio predračun turističke agencije u iznosu od 4.094 KM za krstarenje grčkim ostrvima za P.V. i P.D., te da je naložio plaćanje četiri automobilske gume od strane M.B. za iznos od 951 KM.

Druga tačka optužnice odnosi se na kupovinu automobila ”škoda kodiak” u iznosu od 74.000 KM za potrebe druge firme. Trećom tačkom na teret mu se stavlja preko računa Udruženja avansno platio najam stana u Beogradu za 43.000 KM koji je njegovo vlasništvo. Novac je uplaćen na njegov račun, a potom prebačen na devizni račun druge firme.

Četvrtom tačkom optužen je da je, kako bi sebi obezbjedio novčani depoznat, a radi obezbjeđenja potraživanja po osnovu Ugovora o durgoročnom stambenom kreditu sa računa Udruženja sebi odobrio isplatu od 30.500 KM. Petom tačkom na teret mu se stavlja da je prisvojio ”škodu kodiak”, računare, računarsku opremu vrijedne oko 85.000 KM, vlasništvo Udruženja, kao i njihov pečat.

autor:http://bl-portal.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.