Osjetićete peckanje i svrab: Najezda na Jadranu, iglice ulaze u kupaće kostime i bodu

Osjetićete peckanje i svrab: Najezda na Jadranu, iglice ulaze u kupaće kostime i bodu

Na Fejsbuk stranici slovenačkog Akvarijuma Piran objavljeno je upozorenje stručnjaka Univerziteta Primorske da su se u Jadranskom moru ponovo namnožile sitne životinje koje mogu da kupačima stvore nelagodu prilikom plivanja.

“U moru se ovih dana mogu videti svetloružičasti oblaci sitnih iglica, jer su se ponovo namnožili sitni planktonski puževi krezeis (𝘊𝘳𝘦𝘴𝘦𝘪𝘴 𝘢𝘤𝘪𝘤𝘶𝘭𝘢). Zato, ako osetite blago peckanje i svrab dok plivate, za to su krive njihove igličaste krljušti dužine oko jednog centimetra. Pod mikroskopom ih mi ovako vidimo”, piše u postu u kojem je objavljena i uvećana fotografija ovih sićušnih organizama.

Slovenački sajt metropolitan.si navodi da se puževi krezeis hrane tako što izbacuju dugačke pramenove sluzi u more nalik na ribarsku mrežu, a onda pomoću nje uvlače još sitniji plankton u svoja usta.

Tamošnji Nacionalni institut za biologiju objasnio je da ti organizmi vole toplotu, a u slovenački deo Jadranskog mora su ih donele struje iz njegovih južnih delova.

“Nisu opasni za kupače, zbog oblika ponekad mogu da ubodu, a često se nađu i zaglavljeni u kupaćim kostimima”, navedeno je iz tog instituta.

Autor:bl-portal.com
Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.