Osuđeni pedofil ostaje u Hrvatskoj, izgubljene šanse da bude deportovan u BiH

Osuđeni pedofil ostaje u Hrvatskoj, izgubljene šanse da bude deportovan u BiH

Osuđeni pedofil ostaje u Hrvatskoj.

Pravosuđe BiH nema mogućnost da uloži žalbu na odluku Hrvatske da ne sprovede izručenje odbjeglog Ivicu Miškovića, osuđenog pedofila, koji je pobjegao iz sudskih prostorija u Banjaluci i pobjegao u susjednu zemlju.

Ovo je za „Nezavisne novine“ potvrđeno u Ministarstvu pravde BiH.

Ministarstvo pravosuđa i uprave Hrvatske je ranje odgovorilo Ministarstvu pravde u Savjetu ministara da nisu ispunjeni uslovi za izručenje Ivice Miškovića (65) u BiH.

„Taj odgovor proslijedili smo nadležnom sudu u Banjaluci koji je i pokrenuo procedu zahtjeva za izručenje navedene osobe. O sadržaju odgovora ne možemo govoriti budući je navedeni sud stavio oznaku tajnosti na ovaj predmet i samo taj sud može davati informacije za javnost. Svaka odluka zamoljene države po molbi za izručenje je konačna i da na tu odluku država molilja nema pravo žalbe“, rečeno je iz Ministarstva pravde BiH.

Praktično to znači  da neće doći do izručenja,  mada je domaćem pravosuđu, ipak, ostalo nekoliko krajnjih mogućnosti za izručenjem, ali je pod znakom pitanja da li će Mišković završiti u nekom od zatvora u BiH.

„Ovo je bila molba za izručenje. Sada, recimo, sud ima mogućnost ustupanja tog predmeta Hrvatskoj radi nastavka krivičnog gonjenja. Ili, ako presuda postane pravosnažna, sud opet može uputiti zamolnicu da Mišković u Hrvatskoj izdržava kaznu“, pojašnjava izvor upućen u procedure u ovakvim slučajevima.

Iz Osnovnog suda u Banjaluci su rekli da su 5. januara zaprimili akt Ministarstva pravosuđa i uprave Hrvatske od 27. decembra 2023. u kojem su navedeni razlozi zbog kojih molba za izručenje Miškovića Bosni i Hercegovini nije udovoljena.

Takođe, nisu ispunjene pravne pretpostavke propisane Ugovorom između Hrvatske i BiH o izručenju iz 2012. godine.

„Sud nije stranka u predmetu izručenja i nema pravo žalbe“, rečeno je u Osnovnom sudu u Bijeljini.

Podsjetimo, Mišković je 7. novembra pobjegao nakon što mu je izrečena nepravosnažna presuda od četiri godine zatvora zbog obljube tada 9-godišnje djevojčice.

Dosadašnja istraga je pokazala da Mišković nakon presude nije bio vezan lisicama, te da su ga sudski policajci bez nadzora ostavili u kancelariji, što je on iskoristio i iskočio kroz prozor.

U tome je pokušala da ga spriječi sudska policajka, koja je stajala na ulazu u sud, ali nije uspjela.

autor:http://glassrpske.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.