Ovo su uslovi za odlazak u penziju u 2024. godini

Ovo su uslovi za odlazak u penziju u 2024. godini

Ovo su uslovi za odlazak u penziju.

Pravo na starosnu penziju u narednoj godini imaće osiguranik kada navrši 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, saopšteno je iz Fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje Republike Srpske.

Kako su naveli, prema Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju u prelaznom periodu do 2025. godine od 1. januara 2024. godine mijenjaju se uslovi za ostvarivanje prava na starosnu penziju.

„Pravo na starosnu penziju u 2024. godini ima osiguranik sa navršenih 59 godina i 8 mjeseci života i 40 godina penzijskog staža, pri čemu se granica u pogledu godina života povećava za četiri mjeseca“, istakli su oni podsjećajući da je tokom ove godine ovaj uslov 59 godina i 4 mjeseca života za osiguranike oba pola.

Kako navode, žena osiguranik ima pravo na starosnu penziju kada navrši 57 godina i 8 mjeseci života i 35 godina staža osiguranja, pri čemu se takođe granica u pogledu života povećava za četiri mjeseca.

„Uslov koji u ovom slučaju važi do kraja 2023. godine je 57 godina i 4 mjeseca života isključivo za žene“, navodi se u saopštenju.

U PIO-u navode da će postepeno povećanje starosne granice za četiri mjeseca na nivou jedne godine u postupku ostvarivanje prava na starosnu penziju prestati 2025. godine kada će pravo na starosnu penziju osiguranik ostvariti sa navršenih 60 godina života i 40 godina penzijskog staža, a žene sa 58 godina života i 35 godina staža osiguranja, prenose Nezavisne novine.

autor:http://glassrpske.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.