Petrić: U CIK -u šarlatanstvo i amaterizam, članovi ne znaju ni kako su tu došli

Petrić: U CIK -u šarlatanstvo i amaterizam, članovi ne znaju ni kako su tu došli

Nekadašnji predsjednik Centralne izborne komisije BiH Branko Petrić ocijenio je da je trenutni sastav CIK-a izgubio kredibilitet, zbog čega je potrebno da predstavnici Republike Srpske rade na izmjeni Izbornog zakona BiH u kome će biti jasno definisano ko sprovodi izbore u zajedničkim institucijama, a ko u Srpskoj.

 

Petrić je precizirao da Srpska treba i mora da radi na tome da izborni proces obavljaju nadležni organi u skladu sa ustavima BiH i Republike Srpske, što podrazumijeva da je CIK nadležan za zajedničke institucije, a Republička izborna komisija za izbor predsjednika Srpske, Narodne skupštine i lokalnih parlamenata i gradonačelnika i načelnika opština.

On je izjavio da postojeći sastav CIK-a, za koji je istakao da pokazuje očigledan amaterizam i šarlatanstvo, ne gubi, niti može da izgubi išta na ugledu, jer ga nikada nije ni imao.

Petrić je dodao da aktuelni sastav to ne može da ima jer se zna kako kako su došli na te pozicije, te ko ih je, zašto i s kojim ciljem postavio.

„Ta institucija je tada praktično potpuno devastirana i nije ni čudo što je ovakva situacija kada je riječ o izborima“, rekao je Petrić, osvrćući se i na stavove pojedinih članova aktuelnog saziva CIK-a BiH koji su sami ocijenili da ova institucija gubi na ugledu i da je do izražaja došao amaterizam u radu.

Petrić je naglasio da je CIK ranije imao svoj kapacitet i unutrašnju strukturu, bio nezavisan i držao se zakona, ne podliježući različitim uticajima kao sada.

„U CIK-u vlada očigledan amaterizam u rukovođenju, kao i šarlatanstvo na planu proglašenja rezultata“, rekao je Petrić.

(Agencije)

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.