Plenković uskoro na čelu Evropske komisije?

Plenković uskoro na čelu Evropske komisije?

Plenković uskoro na čelu Evropske komisije?

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen polako gubi podršku konzervativne grupacije evropskih stranaka (EPP) za novi mandat na čelu EK i vjerovatno je da će zamijeniti ili grčki premijer Kirijakos Micotakis, hrvatski premijer Andrej Plenković ili predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola, rekli su izvori u političkom vrhu EU za njemački Bild.

Kako piše taj list, i Plenković i Micotakis već su izrazili interesovanje za ponudu da budu kandidati za nasljednika Ursule fon der Lajen.

Izvori su naveli da Fon der Lajen nema podršku za novu kandidaturu za mjesto predsjednice EK čak ni unutar svoje Hrišćansko-demokratske unije (CDU).

Izvori Bilda navode da u prilog toj tvrdnji govori činjenica da CDU u tekućoj kampanji za izbore za Evropski parlament ne koristi plakate sa fotografijama aktuelne predsednice EK.

Bild ocjenjuje da su zbog poteza Fon der Lajen tokom sadašnjeg mandata razočarani koalicioni partneri EPP-a, kao što su Zeleni koji nisu zadovoljni tempom zelene tranzicije EU, kao i desničari, koji su po svaku cijenu htjeli da spreče izbor kandidata ljevice za predsjednika EK, a sada Fon der Lajen zamjeraju nedovoljno desnu politiku.

List podsjeća i na aferu sa netransparentnom nabavkom vakcina protiv korone koje je proizveo Fajzer, kao i na snažne kritike koje su upućene Fon der Lajen zbog njenog svrstavanja na stranu Izraela u sukobu sa Hamasom i Iranom.

Bild još ocjenjuje da za Fon der Lajen problem predstavlja sve slabija popularnost i ugled francuskog predsjednika Emanuela Macrona koji joj je bio snažan oslonac u dolasku na čelo EK.

autor: http://glasrpske.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.