Počeli najveći vazdušni manevri NATO u istoriji

Počeli najveći vazdušni manevri NATO u istoriji

Počeli najveći vazdušni manevri NATO u istoriji.

Zvanično najveće vazdušne vojne vježbe u istoriji NATO-a počele su danas u Berlinu i trajaće naredne dvije sedmice.

Pri čemu će na njima učestvovati 25 zemalja članica sa ukupno 10.000 vojnika i 250 vazduhoplova.

Među avionima, između ostalih, biće angažovani i lovci-bombarderi F-35 proizvedeni u SAD i Holandiji u Lokid Martin Corp.

AVACS izviđački avioni, eskadrile za dopunjavanje goriva u vazduhu, pa čak i transportni avioni Ratnog vazduhoplovstva Japana.

Vježba se izvodi na četiri lokacije u Njemačkoj.

Kao i na po jednoj u Holandiji i Češkoj da bi se testirala sposobnost vazdušnih snaga NATO da odgovore na krizu u Evropi usred pojačanih tenzija sa Rusijom.

Više od 10.000 vojnika sudionika iz zemalja NATO-a proći će kroz brojne pripremljene situacije, ne samo u vazduhu nego i na tlu:

‘Evakuacija s aerodroma’ takođe je dio rutinske vežbe, rekao je inspektor njemačkih vazdušnih snaga Ingo Gerharc.

Ostali scenariji su potpora kopnenih trupa iz vazduha.

Borba na nebu protiv neprijateljskih aviona.

Ali i presretanje projektila srednjeg dometa od strane borbenih bombardera.

Područja vazdušnog prostora za manevre koristiće se maksimalno do četiri sata dnevno u različitim periodima dana kada će biti obustavljan civilni vazdušni saobraćaj, saopšteno je iz NATO, prenosi Tanjug.

U periodu održavanja NATO manevara komercijalne vazdušne linije kroz njemački vazdušni prostor letjeće promijenjenim rutama i s manjim kašnjenjima.

„Bila bih veoma iznenađena da bilo koji svjetski lider ne prepozna šta ova vježba pokazuje u pogledu duha ovog saveza. Tu uključujem i gospodina Putina“, rekla je ambasadorka SAD u Njemačkoj Ejmi Gutman na konferenciji za novinare.

Njemački vazduhoplovni stručnjak Klemens Bolinger u razgovoru za Dojče vele istakao je da je rad civilnih i vojnih kontrolora leta u Njemačkoj integrisan posljednjih 30 godina i da je zbog toga njemački vazdušni prostor toliko opterećen.

U udruženju evropskih avio-prevoznika „Airlines for Europe“ ne očekuju otkazivanja letova, ali zadržavaju „mogućnost da će biti kašnjenja“, ali ona, prema trenutnim procjenama, ne bi smjela biti velika, prema riječima portparola te organizacije Kevina Hajnija.

autor:http://nezavisne.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.