Pokazano vidljivo jedinstvo Srpske i Srbije

Pokazano vidljivo jedinstvo Srpske i Srbije

Pokazano vidljivo jedinstvo Srpske i Srbije.

Zaštita nacionalnih interesa, jedinstvo, privredna saradnja, čuvanje tradicije, to su neki od ciljeva postavljeni na prvom Svesrpskom saboru. Usvojena Deklaracija o zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, predstavlja institucionalizaciju srpskog otpora i potrebe Srba da štite svoje nacionalne interese, smatra Zoran Milivojević, diplomata.

Smatra da je pokušaj revizije Dejtona proizveo potrebu srpskog naroda da nađe formulu za svoj opstanak, da pruži otpor, kaže Milivojević. Ističe da je legitimno pravo da srpska obilježava i 9. januar i 15. februar kao praznik.

„To je demonstrirano u slučaju Rezolucije o Srebrenici , gdje su prvi put Banjaluka i Beograd djelovali kao jedan tim , usaglašeno i imali su prije svega taj državni i nacionalni interes. Kad kažem državni, mislim na Srbiju, a kad je riječ o Republici Srpskoj, imam u vidu status Republike Srpske u okviru izvornog Dejtonskog sporazuma“, kaže diplomata Zoran Milivojević.

Pokazana je  javna vidljivost jedinstva Republike Srpske i Srbije, njihovi odnosi su podignuti na najveći nivo. I to su jasno vidjeli svi u Republici Srpskoj, Srbiji, regionu, ali i Еvropi i svijetu, smatra  Aleksandar Pavić, politikolog.

„To je jako važan signal da se pošalje u ovom vremenu velikih previranja , na svjetskoj, evropskoj i regionalnoj sceni. Važno je da svi dobiju poruku da će Srbija da stoji uz Republiku Srpsku, i da smo mi jedan narod koga ne mogu da razdvoje vještačke granice da je otprilike napad, prijetnja jednom je pretnja za sve“, kaže politikolog Aleksandar Pavić.

Nikada nije bilo veće potrebe da se Srbi okupe oko važnih tema i tekovina. Sve je okupila Srpska pravoslavna crkva kaže Vladimir Vasić, sociolog. Očekuje da je sabor i početak smirivanja tenzija među Srbima u regionu.

„Pokazalo se i političko, i nacionalno i crkveno jedinstvo što je zapravo najvažnije. Naravno, imate uvijek druge strane neke ljude koji nisu zadovoljni. Mislim da bi trebali sad, u političkom smislu da se te relacije amortizuju i da na jedan način pošaljemo poruku da je srpski narod i srpski interes i srpska politika iznad svih partijaša, svih politika i to prosto mora da bude. Čini mi se da smo sami sebe iznenadili da možemo biti jedinstveni i ja se nadam da je ovaj sabor samo početak srpskog jedinstva, početak smirivanja tenzija prvenstveno između Srba u regionu“, kaže sociolog Vladimir Vasić.

Predstavnici Srba u regionu su dogovorili nastavak ekonomske i saradnje na zajedničkim projektima. Potpisani su brojni sporazumi i memorandumi o saradnji između ministarstava i institucija.

„Da će se dosta ulagati u energetski sektor, da će se ulagati dosta u infrastrukturu, evo vidimo i na dijelu koliko Srbija zapravo i pomaže razvijanje tih nekih energetskih projekata u Republici Srpskoj. Koliko se ulaže u putnu infrastrukturu, saobraćaj“, kaže Vasić.

„Dajte mi bilo kakav negativan efekat za bilo koga drugoga u regiji. To što mi želimo da imamo bolje, jače i kvalitetnije odnose sa Srbijom. Imamo isti narod i sa jedne i sa druge strane Drine zašto naše odnose ne bismo unaprijedili na najviši mogući nivo“, kaže Bojan Lučić, ekonomista.

Upravo tome se nadaju sunarodnici sa obe strane Drine, da će jučerašnji sabor i potpisani dokumenti širom otvoriti vrata međusobnoj saradnji i napretku.

autor:http://atvbl.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.