Policija ”češlja” Džudo savez Republike Srpske

Policija ”češlja” Džudo savez Republike Srpske

Policija ”češlja” Džudo savez Republike Srpske.

Džudo savez Republike Srpske danima se nalazi pod lupom istražnih organa koji provjeravaju finansijsko poslovanje Saveza zbog sumnje u nenamjensko trošenje sredstava.

Kako saznaje ATV istragu vodi Uprava kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske po nalogu Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci.

”Iz Džudo saveza već je izuzimana određena dokumentacija i u toku su detaljne provjere o tome kako se i na koji način upravljalo finansijama. Postoji sumnja da su počinjene određene malverzacije i da su značajna sredstva nenamjenski utrošena”, kaže dobro upućeni izvor ATV-a.

On kaže da se još ne može govoriti o kojim je iznosima riječ, jer je to predmet istrage kojom je obuhvaćeno nekoliko istaknutih članova Džudo saveza Republike Sprske.

U jeku istrage predstavnici 15 klubova Džudo saveza su prije dva dana na konferenciji za medije u Banjaluci podigli glas protiv aktuelnog rukovodstva, optuživši ih za malverzacije u radu.

„Neki naši klubovi imaju problema u Savezu, gdje samo nekoliko članova odlučuje o svim pitanjima, dok pojedini članovi Upravnog odbora nisu upoznati sa stanjem. Tokom protekle dvije godine putem računa Džudo saveza prošlo je više od 750.000 maraka i da ne govorim o gotovini koja nije uvedena u blagajnu knjigu Saveza. Stoga je imenovana komisija za kontrolu finansijskog poslovanja u 2022. i 2023. godini s akcentom na kontrolu prihoda i rashoda, kao i raspolaganja sredstvima Saveza koja su prebacivana na privatne račune, na nepoznate firme, kao i Džudo savez FBiH”, rekao je predsjednik DžK Soko M iz Prnjavora Živko Milijaš.

Dan kasnije usljedio je odgovor predsjednika DžS RS Dražena Subotića i saradnika koji su na konferenciji za medije na Palama odbacili optužbe predstavnika 15 klubova, tvrdeći da rukovodstvo saveza postupa po odlukama Upravnog odbora, te nikakve nikakve odluke nije mogao donijeti pojedinac.

”Neki od tih ljudi koji nas optužuju su bili aktivni članovi Upravnog odbora u posljednjih pet ili šest godina, a neki su bili u stručnim komisijama. Zašto do tada nisu iznosili te probleme i tražili istragu”, rekao je Subotić.

Naglasio je da je, nakon što je preuzeo Savez, u decembru formirana kontrola komisija DžS RS koja je sačinila izvještaj o finansijskom poslovanju. Njihov izvještaj je usvojio Upravni odbor i proslijeđen je MUP-u Srpske, čiji se odgovor očekuje.

”U kontrolnoj komisiji je, na moj prijedlog, bio Živko Milijaš”, rekao je Subotić.

Predočeni su i dokumenti iz kojih je vidljivo da je generalni sekretar Saveza Siniša Đukić, po ovlašćenju Subotića, MUP-u Srpske dobrovoljno predao dokumentaciju vezanu za poslovanje u periodu od 2022. do 2023. godine.

autor:http://atvbl.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.