Poskupljuje parking u Banjaluci?

Poskupljuje parking u Banjaluci?

Gradska uprava grada Banjaluka razmatra uvođenje novih parking-mjesta i opciju povećanja cijene parkinga.

Kako kažu povodom povećanja cijene parkinga, u toku je analiza nakon koje bi se išlo u realizaciju izmjene pravilnika koji definiše ovu oblast.

„Grad Banjaluka po osnovu naplate parkinga tokom čitave 2022. godine ostvario je prihod od  4.512.066,40 KM“, kazali su iz Gradske uprave za „Nezavisne novine“.

Kako kažu, prihod od naplate parkinga od početka ove godine do početka aprila iznosio je 897.032,59 KM.

„U 2022. godini evidentirao je 3.779 vozila koja su se nepropisno parkirala na parkinzima na kojima je uvedena naplata“, kazali su iz Odsjeka za kontrolu parkinga.

Dodaju da je ove godine Odsjek evidentirao 275 nepropisnih parkiranja.

„Ovdje se ne misli na vozila za koja nije plaćen parking, već na vozila koja su parkirana na prilaze, prolaze, invalidska mjesta, taksi-mjesta i rezervisana parking-mjesta“, pojasnili su oni.

Dodaju da visina kazne za nepropisno parkiranje iznosi 40 KM.

„U 2022. godini ‘pauk’ služba je imala 2.906 intervencija“, istakli su oni, te dodali da je ove godine do početka aprila ‘pauk’ služba intervenisala 557 puta.

„Grad Banjaluka raspolaže sa tri ‘pauk’ vozila, od kojih je jedno u kvaru, a trenutno nije u planu nabavka novog vozila“, naveli su oni.

Dodaju da troškovi premještanja vozila na udaljenosti do dva kilometra od mjesta deponovanja vozila iznose 40 KM.

„Na udaljenosti od dva do 10 km od mjesta deponovanja vozila kazna ‘pauk’ službe  iznosi 60 KM“, rekli su iz Odjeljenja.

Dodaju da kazna na udaljenosti većoj od 10 kilometara od mjesta deponovanja vozila iznosi 90 KM.

„Cijena za čuvanje vozila na depou po jednom započetom danu iznosi 10 KM, a cijena započetog premještanja vozila iznosi 30 KM“, zaključili su oni.

Podsjećamo da je u gradu trenutno na raspolaganju oko 5.000 parking-mjesta pod naplatom, a cijena parkiranja za sada iznosi jednu KM za jedan čas zadržavanja u nultoj zoni, koliko košta jedan čas parkiranja u i prvoj zoni, dok karta za cijeli dan u prvoj zoni košta pet KM, a cijena parkiranja u drugoj zoni iznosi 0,5 KM ili tri KM za cijeli dan.*

autor:nezavisne.com foto:nezavisne.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.