1.Krompir čorba
Sastojci:
4 veća krompira
1 manja glavica crnog luka
1 šargarepa
1 kocka za supu
1 kašičica aleve paprike
1 kašičica brašna
1,5 litar vode
so, biber (po ukusu)
peršunov list…po želji
malo ulja za prženje
Priprema:
Na ulju propržiti sitno sjeckan crni luk, sipati brašno i alevu papriku, pa promiješati. Usuti vode i staviti kocku za supu, dodati krompir sječen na kockice, kao i šargarepu, pa kuvati na laganoj vatri. Kada je povrće gotovo, čorbu posuti peršunom i služiti.
2.Posna krompir salata
Krompir salata
Sastojci:
1 kg krompira
2 crvena luka
3 kašike maslinovog ulja
1 kašika sirćeta
kašičica soli
peršun za posipanje
Priprema:
Operite dobro krompir i stavite ga u šerpu, a potom dolijte odozgo vodu dok ne prekrije krompir, i stavite na ringlu da se skuva. S vremena na vrijeme provjeravajte da li je voda isparila, ako je tako – dolijte još vode. Kad je krompir skuvan, skinite mu ljusku, isjecite ga na kolutove, dodajte mu oljušten i isječen crveni luk, prelijte maslinovim uljem i sirćetom, posolite po ukusu i bogato pospite isjeckanim peršunovim lišćem.
3.Krompir iz rerne
Sastojci:
2 kg krompra
3 glavice crnog luka
4 kašičice vegete
2 kašičice aleve paprike
2 kašike brašna
Priprema:
Uključiti rernu na 220 stepeni.U rernu staviti tepsiju podmazanu uljem. Krompir oljuštiti i isjeći na tanke kriške. Luk očistiti i sitno isjeckati, sastaviti ga sa začinima i u njega uvaljati krompir. Na kraju posuti krompir brašnom i dobro izmiješati. Voditi računa da svaka kriškica bude ravnomjerno začinjena. Sasuti u podmazan pleh. Naliti vode toliko da ogrezne i staviti da se peče. Vode je potrebno možda i šest decilitara – neka dođe do vrha krompira. Sipajte vodu negdje uz ivicu da ne sperete začine. Pecite dok krompir ne porumeni, odnosno dok voda ne ispari.
autor:http://glassrpske.com