Posthumno objavljena knjiga „Dnevnik ratnog hirurga“

Posthumno objavljena knjiga „Dnevnik ratnog hirurga“

U okviru manifestacije „Sretenjski dani“ sinoć je u Palama organizovana promocija drugog, dopunjenog izdanja knjige „Dnevnik ratnog hirurga“ autora Miodraga Lazića, koju je posthumno objavila Novinska agencija Republike Srpske Srna.

Urednik izdanja Branislav Ilić rekao je da su Paljani promociju proširenog, posthumnog izdanja knjige čekali dugo.

Ističe da je knjiga snažno antiratno djelo jer donosi priču o ratu iz najoštrijeg ugla, iz hirurških sala, gdje se rat može sagledati u svom najužasnijem, najbrutalnijem obliku, kada na rukama ljekara umiru ne samo borci, nego žene, starci, djeca.

Recenzent knjige Zoran Žuža podsjetio je da je prvo izdanje knjige štampano odmah poslije rata i predstavlja najautentičniji oblik dnevničke proze, a drugo, dopunjeno izdanje ima predgovor, pogovor, neka djela koja su u međuvremenu napisana o doktoru Miodragu Laziću.

On je istakao da se ova knjiga kratkih rečenica, pisana u žurbi između dvije operacije u borbi za život čovjeka, čita u jednom dahu.

– Doktor Lazić je spasao mnogo ljudskih života u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu. U jednom dijelu autor kaže da “sve što se u ratu ne zapiše, to se zaboravi jer događaj prestižu jedan drugi”. I zbog toga je ova knjiga jedno veliko svjedočanstvo o teškom ratištu, jednom o najtežih ratišta u kojem je često zavisila sudbina cijelog rata za Republiku Srpsku, slobodu srpskog naroda – naveo je Žuža.

Za sve vrijeme boravka na ratištima doktor Lazić je vodio svoj ratni dnevnik, koji je 1996. godine ugledao svjetlost dana.

Doktor Miodrag Lazić je tokom devedesetih godina prošlog vijeka bio ratni hirurg dobrovoljac u Republici Srpskoj Krajini i Republici Srpskoj. Kao hirurg učestvovao je u proboju koridora 1992. godine, bio je dobrovoljac u ratnoj bolnici “Koran” u Palama i jedan od osnivača bolnice “Žica” u Blažuju, na prvoj liniji fronta u Sarajevu.

Preminuo je 14. aprila 2020. godine u Nišu od posljedica virusa korona, a sahranjen 18. aprila na niškom Novom groblju.

Manifestaciju “Sretenjski dani” organizuje Kulturno-sportski centar Pale, pod pokroviteljstvom opštine Pale.

Izvor: Srpska info

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.