Povećanje minimalca i inflacija dižu cijene pogrebnih usluga u Banjaluci

Povećanje minimalca i inflacija dižu cijene pogrebnih usluga u Banjaluci

Povećanje minimalca i inflacija dižu cijene pogrebnih usluga u Banjaluci.

Zbog povećanja minimalne plate u Srpskoj, ali i inflacije, rasta cijena goriva, roba i drugih usluga, „Gradsko groblje“ Banjaluka zatražilo je od Skupštine grada Banjaluka saglasnost za povećanje naknada za održavanje groblja i povećanje cijena pogrebnih usluga.

Kako su naveli u dopisu Skupštini grada Banjaluka, odluka o povećanju minimalne plate direktno se odnosi na 47 radnika u ovom preduzeću, odnosno na oko 65 odsto zaposlenih.

„Prema procjenama i uz pretpostavku minimalnog povećanja plata za ostale zaposlene koji trenutno ostvaruju primanja na nivou blizu definisane minimalne cijene rada, direktni troškovi poslovanja, doprinosi, regres, topli obrok i slično, povećavaju se za otprilike 300.000 KM na godišnjem nivou“, naveli su oni.

Podsjetili su da se postojeći iznos cijena kao što su mjesečne naknade za održavanje groblja od 2 KM mjesečno ili 24 KM godišnje, odnosno grobnih mjesta na lokaciji Vrbanja 1.400 KM i lokaciji Pobrđe 994,50 KM, nije mijenjao od 2009. godine i da je isti nedovoljan da bi se mogli pokrivati osnovni troškovi održavanja i obavljanja pogrebnih usluga.

„Uz postojeću stopu inflacije, rast cijena goriva i energenata, povećanje cijena svih roba i usluga od strane dobavljača, informišemo Vas da je povećanje naknade za održavanje i povećanje cijena pogrebnih usluga neophodno kako ‘Gradsko groblje’ Banjaluka ne bi došlo u nezavidan finansijski položaj i kako bi se održao adekvatan nivo pružanja ovih usluga građanima“, istakli su oni u svom dopisu.

Naime, ove sedmice u Privrednoj komori Republike Srpske održan je i sastanak predstavnika komunalnih preduzeća širom Srpske, a kako bi se razmotrili dalji koraci u prevazilaženju problema koje će izazvati povećanje minimalne plate.

Kako je tada istakao Predrag Duduković, direktor banjalučkog „Vodovoda“, neki od načina prevazilaženja problema jesu pomoć Vlade Srpske u smislu manjeg plaćanja doprinosa, subvencije lokalnih zajednica, povećanje cijena usluga ili u krajnjoj mjeri otpuštanje radnika.

autor:http://nezavisne.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.