Predstavništvo Republike Srpske odalo počast poginulim opkoljenog Lenjingrada

Predstavništvo Republike Srpske odalo počast poginulim opkoljenog Lenjingrada

Povodom 78. godišnjice od oslobođenja Lenjingrada od opsade u ime cijelog naroda Republike Srpske zaposleni Predstavništva Republike Srpske u Sankt Peterburgu su položili vijenac na spomen-obilježje na Piskarevskom spomen-groblju u Sankt Peterburgu u znak sjećanja na poginule.

Na Dan oslobođenja Lenjingrada od opsade, 27. januara, telegrame sa čestitkama na ime Gubernatora Sankt Peterburga Aleksandra Beglova su uputili srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović išef Predstavništva Republike Srpske u Rusiji Duško Perović.

Opsada Lenjingrada, koja je počela 8. septembra 1941. godine, trajala je skoro 900 dana. Jedini put – „Put života“ – kojim se hrana dostavljala u grad, položen je na ledu Ladoškog jezera. Opsada je probijena 18. januara 1943. godine, ali prije nego što je potpuno ukinuta – 27. januara 1944. – stanovinici Lenjingrada su morali da čekaju još godinu dana.

Tokom godina opsade, prema različitim izvorima, umrlo je od 400.000 do 1,5 miliona ljudi. Na suđenjima u Nirnbergu se pojavljivala brojka od 632.000 ljudi. Samo 3 posto njih je umrlo od bombardovanja i granatiranja, ostali su umrli od gladi.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.