Prijedlog sporazuma o mirnom razdruživanju

Prijedlog sporazuma o mirnom razdruživanju

Prijedlog sporazuma o mirnom razdruživanju

Srpska će uskoro uputiti prijedlog sporazuma o mirnom razdruživanju Republike Srpske i Federacije BiH, poručio je predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Predsjednik Dodik smatra da je Bošnjačka strana potajno radila i postupila mimo Ustava i zakona, predlažući rezoluciju o Srebrenici.

Rezolucija je neobavezujuća i neće donijeti ništa samo će promijeniti odnos Republike Srpske prema BiH.

Zbog toga, vrijeme je za mirno razdruživanje.

„Razdruživanje sa Federacijom podrazumijeva ono što smo rekli u samoj Srebrenici kada smo imali sjednicu,

To je dio kontinuiteta obaveza i mi smo rekli da ćemo u toku 30 dana to uraditi i uradićemo do kraja juna.

Napravićemo analizu kraha Dejtonskog mirovnog sporazuma, on jeostao samo u segmentima.

Mnoge stvari nisu ustavne u ovoj zemlji i reći ćemo da mi ne možemo da ostanemo u toj zajednici u koju smo ranije unijeli svoju teritoriju, svoju nadležnost i samostalnost.

Prijedlog sporazuma o mirnom razdruživanju

Imamo pravo na to, bez obzira što Amerikanci izmišljaju i misle da ih se neko boji.

Nisu oni bezopasan protivnik, znaju oni svašta budalasto uraditi, ali to ne znači da su u pravu.

Republika Srpska u sastav BiH ušla kao nezavisna teritorija koja je imala sva obilježja države.

Ovi principi iz Ženeve i Njujorka su rekli da je Republika Srpska faktor i subjekt i strana Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Republika Srpska je zadržana kao strana koja može zajedno sa FBiH da čak mijenja Dejtonski sporazum i nijedna druga struktura to ne može.

Za bi sve što bi se uradilo u BiH bio neophodan sporazum Republike Srpske i FBiH, da li da se koncentriše ili da se razdruži, sasvim je svejedno“, izjavio je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Vlada Srpske donijela Rješenje o imenovanju Radne grupe za izradu Sporazuma o mirnom razdruživanju Republike Srpske sa Federacijom BiH.

Radna grupa

U Radnu grupu za izradu Sporazuma o mirnom razdruživanju Republike Srpske i Federacije BiH, imenovani su Miloš Bukejlović, ministar pravde i potpredsjednik Vlade Republike Srpske, Siniša Karan, ministar unutrašnjih poslova, Milimir Govedarica, pravobranilac Republike Srpske, Lazar Stjepanović, pravni predstavnik Republike Srpske, Jelena Pajić Baštinac, generalni sekretar u Kabinetu predsjednika Republike Srpske, Dalibor Panić, generalni sekretar Vlade Republike Srpske, Dragan Stanković, direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove i Goran Maričić, direktor Poreske uprave.

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović kaže da Radna grupa koju je imenovala Vlada Srpske ima zadatak da u narednih 30 dana napravi prijedlog sporazuma o mirnom razdruživanju Republike Srpske sa Federacijom BiH.

„Nije to naša namjera bila, ali poslije posljednjih događaja i pored svih ovih aktivnosti koje se dešavaju u Sarajevu, sve je to dovoljan pokazatelj da to nema veze sa pravom ni sa Ustavom BiH i Republike Srpske. Rezolucija o Srebrenici je prouzrokovala našu reakciju.

Ovo je, prije svega, iznuđena reakcija. Mi želimo da se borimo za Republiku Srpsku i nemamo pravo da dozvolimo da, prije svega Sarajevo a onda i cijeli svijet osudi jedan narod zbog toga što je neko u određenom trenutku određeni broj lica lišio života, odnosno izvršio određene zločine“, istakao je Vojin Mitrović, ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske.

Savjetnik predsjednika Republike Srpske Marko Romić rekao je da mirno razdruživanje nije secesija i jednostrani akt države, već predstavlja odgovor na odsustvo unutrašnjeg konsenzusa za zajednički život.

Danas je, prvi put od devedesetih ratnih dejstava ona ugrožena na najflagrantniji način, najdirektniji način.

Na svjetskom nivou vidjeli ste skorašnji poraz tih snaga u Generalnoj skupštini UN do pokušaja da se Republici Srpskoj oduzmu njene nadležnosti i institucije.

Mirno razdruživanje nije secesija i jednostrani akt države, već predstavlja odgovor na odsustvo unutrašnjeg konsenzusa za zajednički život i predstavlja nastavak mirnog života Srpske i Federacije BiH koje definitivno više ne mogu zajedno.

Republika Srpska neće biti remetilački faktor ostacima dejtonske BiH.

Vulin o ideiji razdruživanja

Ukoliko smatraju da mogu i trebaju da žive bez nas, mi ćemo im to i omogućiti“, istakao je Marko Romić, savjetnik predsjednika Republike Srpske.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice Branimir Kojić očekuje da će i Bošnjaci konačno shvatiti da je bolje da dođe do mirnog razlaza u BiH nego da se na silu održava ova duboko politički, geografski, ekonomski i bezbjednosno podijeljena zemlja.

On je istakao da svi vide da zajednički život u BiH nije moguć.

Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin rekao je da je najava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da će Srpska podnijeti formalni prijedlog za razdruživanje sa Federacijom BiH rezultat usvajanja rezolucije o Srebrenici u UN.

„BiH može da postoji samo ako postoji Republika Srpska, to je Dejtonski sporazum, ne može drugačije. Mi Srbi dajemo sve od sebe da sačuvamo mir“, poručio je Vulin.

autor:atvbl.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.