Procurio konačni izraelski plan za Gazu

Procurio konačni izraelski plan za Gazu

Procurio konačni izraelski plan za Gazu.Američki državni sekretar Entoni Blinken sletio je u petak u Tel Aviv kako bi potaknuo humanitarne stanke u ratu u Gazi, a Izrael je rekao da je opkolio najveći grad palestinske enklave i fokus svoje težnje da uništi Hamas.

Blinken, na svom drugom putovanju u Izrael u mjesec dana, trebao bi razgovarati s premijerom Benjaminom Netanijahuom i drugim izraelskim čelnicima o konkretnim koracima za smanjenje civilnih žrtava u opkoljenoj Gazi, kojoj nedostaje hrane, goriva, vode i lijekova.

Bijela kuća je u međuvremenu rekla da bi sve stanke u borbama trebale biti privremene i lokalizovane, te inzistira na tome da neće zaustaviti Izrael u odbrani.

„Kada vidim palestinsko dijete – dječaka, djevojčicu – izvučeno iz ruševina srušene zgrade, to me pogodi u stomak jednako kao da vidim dijete iz Izraela ili bilo gdje drugdje“, rekao je Blinken novinarima prije odlaska u Izrael. „Dakle, ovo je nešto na što imamo obavezu odgovoriti i hoćemo“, dodao je.

Novoimenovani ambasador SAD-a u Izraelu Džejkob Lou otputovao je s Blinkenom u Tel Aviv.

Zdravstvene vlasti Gaze kažu da je najmanje 9061 osoba ubijena u Gazi otkako je Izrael počeo bombardovati enklavu od 2,3 miliona ljudi u znak odmazde za smrtonosne napade militanata Hamasa na južni Izrael.

Izrael kaže da je Hamas ubio 1400 ljudi, uglavnom civila, i uzeo više od 240 talaca u napadima 7. oktobra, najsmrtonosnijeg dana u njegovoj 75-godišnjoj istoriji.

Sve više globalnih čelnika poziva na prekid vatre

U četvrtak je Netanijahu rekao da je vojska opkolila grad Gazu, najveći u enklavi, i da napreduje. Izraelske odbranbene snage su u saopštenju objavljenom u petak rekle da su njihovi avioni, artiljerija i mornarica po noći napali ciljeve Hamasa, ubivši nekoliko militanata, uključujući Mustafu Dalula, komandanta Hamasa za kojeg kažu da je upravljao borbama u Pojasu Gaze.

Nije bilo trenutne potvrde od Hamasa.

Sve veći broj žrtava među palestinskim civilima, zajedno s akutnom nestašicom osnovnih zaliha, intenzivirali su pozive globalnih čelnika na stanku u borbama ili prekid vatre.

Ujedinjeni Arapski Emirati, jedna od nekoliko arapskih država s diplomatskim vezama s Izraelom, rekli su u petak da „neumorno“ rade na trenutnom prekidu vatre, upozoravajući da je rizik od regionalnog širenja i daljnje eskalacije stvaran.

Izrael je odbacio ove pozive, rekavši da cilja na borce Hamasa koje optužuje da se namjerno skrivaju među stanovništvom i civilnim zgradama. Bijela kuća takođe je odbacila pozive na prekid vatre.

Blinken bi se u subotu u Amanu trebao sastati s jordanskim ministrom vanjskih poslova Ajmanom Safadijem. U izjavi, Safadi je rekao da Izrael mora okončati rat u Gazi, gdje je, kako je rekao, činio ratne zločine bombardovanjem civila i nametanjem opsade.

Jedna od posljedica izraelskih napada koji traju četiri sedmice jest da više od trećine od 35 bolnica u Gazi ne funkcioniše, a mnoge su pretvorene u improvizovane izbjegličke kampove.

„Situacija je više nego katastrofalna“, rekla je dobrotvorna organizacija Medicinska pomoć za Palestince, opisujući prepune hodnike i mnoge ljekare kojima su u bombardovanjima ubijeni članovi porodica i postali su beskućnici.

Grupa nezavisnih stručnjaka Ujedinjenih nacija za ljudska prava upozorila je da su Palestinci u Gazi u „velikom riziku od genocida“.

Izraelska misija pri UN-u u Ženevi nazvala je komentare izvjestioca UN-a „vrijednim žaljenja i duboko zabrinjavajućim“ i okrivila Hamas za smrt civila.

Stéphane Dujarric, glasnogovornik generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa, rekao je da odluku o genocidu može donijeti samo relevantno pravosudno tijelo UN-a.

Hamasovci izlaze iz tunela

Dok Izrael intenzivira napade na Hamas, diplomati u Ujedinjenim nacijama, Washingtonu i na Bliskom istoku počeli su iznositi ideje za Gazu poslije Hamasa – pod uslovom da Izrael uspije ukloniti militantnu grupu koju podržava Iran, a koja vlada enklavom od 2007.

Izrael do sada nije objavio kada i kako misli okončati sukob, a izvor upoznat s tim pitanjem rekao je da dosadašnje rasprave uključuju raspoređivanje multinacionalnih snaga, privremenu administraciju pod vodstvom Palestinaca koja bi isključila Hamas, sigurnosnu ulogu susjednih arapskih zemalja i privremeni nadzor UN-a nad teritorijom.

Vojna pobjeda za Izrael vjerovatno neće doći lako. Brigadni general Iddo Mizrahi, šef izraelske vojne inženjerije, rekao je da vojnici nailaze na mine iznenađenja u Gazi. „Hamas je naučio i dobro se pripremio“, rekao je.

Izrael je rekao da je izgubio 18 vojnika u ofanzivi. Abu Ubaida, portparol oružanog krila Hamasa, rekao je u televizijskom govoru da je broj izraelskih žrtava u Gazi mnogo veći nego što je vojska objavila. “Vaši će se vojnici vratiti u crnim vrećama”, rekao je.

Hamas i saveznički borci Islamskog džihada izlaze iz tunela kako bi pucali na tenkove, a zatim nestaju natrag u mreži, rekli su stanovnici i prikazani su video snimci obiju grupa.

Dva američka funkcionera, govoreći pod uslovom anonimnosti, rekla su da SAD lete bespilotnim letjelicama za prikupljanje obavještajnih podataka iznad Gaze kako bi pomogle u lociranju talaca. Tajland je rekao da je u kontaktu s Iranom i drugim vladama koje mogu stupiti u kontakt s Hamasom radi sigurnog oslobađanja gotovo dvadeset Tajlanđana.

Prelaz Rafah iz Gaze u Egipat trebao je biti otvoren treći dan u petak za ograničene evakuacije prema dogovoru uz posredovanje Katara koji je imao za cilj pustiti neke ljude sa stranim pasošima, članove porodica i ranjene stanovnike Gaze iz enklave.

Prema graničnim funkcionerima, više od 700 stranih državljana otišlo je u Egipat preko Rafe dva prethodna dana. Desetine kritično ranjenih Palestinaca takođe su trebale preći. Izrael je tražio od stranih zemalja da po njih pošalju bolničke brodove, prenosi Jutarnji.hr.

autor:http://nezavisne.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.