Protest u Ankari u vrijeme posjete Blinkena

Protest u Ankari u vrijeme posjete Blinkena

Protest u Ankari u vrijeme posjete Blinkena.

Više desetina demonstranata okupilo se danas ispred zgrade turskog Ministarstva spoljnih poslova u Ankari, optužujući SAD za saučesništvo u ubistvu palestinskih civila u Pojasu Gaze, u vrijeme dok je američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao sa šefom turske diplomatije u toj zgradi.

Učesnici protesta mahali su turskim i palestinskim zastavama i nosili transparente protiv SAD i Izraela, prenosi AP navodeći da je riječ o pripadnicima jedne islamističke grupe.

Policija je prethodno rastjerala grupu studenata koji su marširali ka zgradi ministarstva i uzvikivali: „Blinkene ubico, gubi se iz Turske!“.

Ovo je drugi dan protesta protiv Blinkenove posjete Turskoj.

Turska policija je u nedjelju ispalila suzavac i upotrijebila vodeni top dok je hiljade propalestinskih demonstranata pokušavalo da uđe u vazduhoplovnu bazu koju koriste američki vojnici na jugu Turske. Nekoliko stotina demonstranata marširalo je do američke ambasade u Ankari, uzvikujući: „Bog je veliki“.

Blinken je danas u Ankari razgovarao sa Fidanom o situaciji u Pojasu Gaze, ali nije zakazan njegov razgovor sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, koji je kritikovao SAD zbog „neograničene podrške Izraelu“.

Erdogan je oštro kritikovao ofanzivu Izraela u Gazi, nazivajući te akcije „zločinima protiv čovječnosti“ i rekavši da prekida komunikaciju sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, ali da Turska ne želi da prekine odnose s Izraelom.

Turska je opozvala svog ambasadora u Izraelu, kako je navedeno, „zbog konsultacija“.

Blinken je prethodno posjetio Izrael, Јordan, Zapadnu obalu, Kipar i Irak u okviru posjete zemljama Bliskog istoka. Blinken je izjavio sinoć, tokom nenajavljene posjete Iraku, da američki zvaničnici rade na tome da se obezbijedi pauza u borbama u Gazi, kako bi se omogućilo dopremanje više pomoći u tu oblast i izvlačenje talaca koje drži Hamas, prenosi Tanjug.

autor:http://nezavisne.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.