SVIJET SKOČIO NA NOGE Prvi put u istoriji direktni sukob Izraela i Irana

SVIJET SKOČIO NA NOGE Prvi put u istoriji direktni sukob Izraela i Irana

Prvi put u istoriji direktni sukob Izraela i Irana.

Odmazda Irana zbog napada Izraela na iranski konzulat u Damasku najavljivana je dugo i znalo se da će do nje doći.

Obje strane mogu biti zadovoljne Iran je pokazao da može da odgovori, a Izrael da može da kaže da je njegova protivvazdušna odbrana toliko efikasna da je ovaj napad mogla da spriječi, rekao je urednik portala “Oko” Momir Turudić.

Iran je lansirao nešto više od 300 dronova i balističkih projektila ka Izraelu u znak odmazde za napad na iranski konzulat u Damasku. Izrael navodi da je 99 odsto projektila presretnuto i da je pričinjena minimalna šteta.

Turudić je rekao za RTS da je napad bio u okvirima očekivanog, kao i da se može reći da se završio početak ovog sukoba.

Iran raketirao Izrael
FOTO: ATEF SAFADI/EPA

– Ovaj napad je najavljivan jako dugo i znalo se da će do njega sigurno doći poslije bombardovanja konzulata Irana u Damasku i pogibije generala Iranske revolucionarne garde. S druge strane, svih ovih prethodnih dana, pored teških riječi koje su padale od zvaničnika u Teheranu i takođe teških riječi na strani Izraela iz kojih se moglo zaključiti da bi moglo doći do veće eskalacije, čuli smo prije svega iz Vašingtona da je, ne može se reći postignut dogovor, ali da se u razgovoru sa zvaničnicima iz Teherana, nezvaničnim naravno, došlo do toga da će iranski odgovor biti takav da Sjedinjene Američke Države ne moraju da budu direktno uvučene u ovaj sukob – rekao je Turudić gostujući u Dnevniku RTS.

Obje strane izjavljuju da su na neki način zadovoljne – Iran je pokazao da može da odgovori, a Izrael da može da kaže da je njegova protivvazdušna odbrana toliko efikasna da je ovaj napad mogla da spriječi.

– Mislim da u ovom trenutku ta eskalacija ne odgovara nikome. Ni za Izrael ne bi bilo racionalno da otvara još jedan front, s obzirom na to da je duboko zaglavljen u ratu u Pojasu Gaze, da Zapadna obala ključa, da se rat sa Hezbolahom očekuje, mada moram da kažem da je mnogo toga od samog početka ovog sukoba 7. oktobra bilo potpuno iracionalno – naveo je Turudić.

Šta bi moglo da dovede do dalje eskalacije sukoba

Iran je proglasio kraj operacija, a iz Teherana je stiglo i saopštenje da je to bio odgovor, a ne proglašenje rata. Turudić ukazuje i da nema žrtava, kao ni velikih razaranja.

– Ukoliko neki izraelski odgovor bude uključivao veći broj žrtava na iranskoj teritoriji, jer ipak je crvena linija pređena – prvi put dolazi do direktnog sukoba Izraela i Irana, odnosno onoga što se zove direktni napad sa teritorije jedne zemlje na drugu, onda bi se mogla očekivati dalja eskalacija u svakom slučaju – naveo je Turudić.

Izraelski PVO sistem
FOTO: ABIR SULTAN/EPA

Ipak, ponavlja da to i sa gledišta Izraela u ovom trenutku nije racionalno, ali da odgovor ne treba isključiti.

– Već smo videli izjave, nezvanične doduše, da se Bijela kuća pribojava da će Netanjahu pokušati nekim žešćim odgovorom da Sjedinjene Države direktno uvuče u sukob sa Iranom iz nekih svojih interesa – rekao je Turudić.

Poruka Sjedinjenih Država jeste da pomažu odbranu Izraela, ali da neće učestvovati u eventualnom kontranapadu.

Iranci sa pocijepanom zastavom izraela
FOTO: ABEDIN TAHERKENAREH/EPA

– Vašingtonu ne odgovara bilo kakvo uvlačenje u direktan sukob sa Iranom u ovom trenutku i sigurno će učiniti sve da do toga ne dođe. S te strane dolaze i ova upozorenja Izraelu i Netanjahuu da ne pokušava da gurne Vašington u tom pravcu. Što se tiče saveznika Irana u regionu, prije svega Hezbolaha, zatim milicija po Iraku i Siriji, takođe mislim da će oni pratiti ono što Teheran bude radio, odnosno da je to – to u ovom trenutku i da će se sukob nastaviti na nivou na kome je do sada bio ili nešto žešće – smatra Turudić.

Šta se može očekivati od Savjeta bezbjednosti UN

Zakazana je sjednica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Očekuje se da će doći do osude napada i da će Izrael biti pozvan na uzdržanost.

– Savjet bezbjednosti će, naravno, kao što je rekao generalni sekretar Guteres, sigurno verbalno osuditi ovaj napad i pozvati na uzdržanost, kao i uostalom velike sile poput Kine, Rusije, zemalja globalnog juga takođe, jer neki širi sukob u ovom trenutku ne odgovara apsolutno nikome – dodao je on.

Uključivanje SAD u sukob došlo bi do globalnog rata

Izrael i Iran do sada su se sukobljavali uglavnom posredno. Posljedice direktnog sukoba bile bi nepredvidljive, ali katastrofalne i globalno i regionalno, posebno imajući u vidu nuklearni status dvije zemlje.

– Izrael je, mada to zvanično ne priznaje, jedina nuklearna sila na Bliskom istoku. S druge strane, višedecenijske tenzije, prije svega između Sjedinjenih Država i Izraela i Irana, odnose se na iranski nuklearni program za koji Teheran tvrdi da je mirnodopski, a Tel Aviv i Vašington da vodi razvoju nuklearnog oružja – podsjeća Turudić.

Veći sukob Izraela i Irana sigurno bi, kaže Turudić, doveo do uključivanja Sjedinjenih Američkih Država što bi već dovelo do globalnog rata.

autor:http://srpskainfo.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.