Putin: Moskva spremna da pomogne u krizi sa hranom

Putin: Moskva spremna da pomogne u krizi sa hranom

Rusija je spremna da pomogne u prevazilaženju globalne krize sa hranom, rekao je predsjednik Vladimir Putin u video poruci objavljenoj na sajtu Kremlja.

 

– Domaće tržište u potpunosti obezbeđujemo osnovnim proizvodima koji su ljudima potrebni, uspješno rješavamo pitanja prehrambene bezbjednosti i, štaviše, povećavamo izvozne mogućnosti. Spremni smo da damo svoj doprinos prevazilaženju globalnih problema sa hranom i pružimo neophodnu pomoć najsiromašnijim zemljama u razvoju – rekao je Putin.

On je istakao da je poljoprivredna industrija jedan od ključnih sektora ruske ekonomije, koji iz godine u godinu pokazuje ubjedljive, vrijedne rezultate.

Putin je dodao da se očekuje da će ovogodišnja žetva žitarica biti rekordna, oko 150 miliona tona, uključujući 100 miliona tona pšenice.

Ruski predsjednik je naglasio i da se zbog sankcija poljoprivredni proizvođači suočavaju sa novim izazovima, ali da će ti problemi biti prevaziđeni kada Rusija bude stekla tehnološki suverenitet u sektoru poljoprivrede, prenosi Raša tudej.

– Rad u uslovima neviđenog sankcionog pritiska postavlja nove izazove agroindustrijskom kompleksu. Rješićemo ih zajednički, uz podršku države, a ograničenja iskoristiti za sopstveni razvoj – poručio je Putin.

On ističe da se mora povećati nivo tehnološkog suvereniteta što znači jačanje sposobnosti u oplemenjivanju, genetici, proizvodnji sjemena, stimulisanje prelaska na savremenu domaću opremu i mehanizaciju i stvaranje uslova za dalji priliv investicija.

Putin je više puta optužio zapadne zemlje da preuzimaju žito izvezeno iz Ukrajine u skladu sa sporazumom postignutim ranije ove godine, umjesto da dozvole da se isporučuje zemljama u razvoju.

Krajem prošlog mjeseca Putin je upozorio da bi situacija mogla da izazove globalnu krizu sa hranom, ističući da su od 203 broda koja su napustila ukrajinske luke do 23. septembra, samo četiri otišla u najsiromašnije zemlje.

(Agencije)

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.