Ratni-vojni invalidi u Srpskoj biće uvedeni u jedinstveni borački dodatak

Ratni-vojni invalidi u Srpskoj biće uvedeni u jedinstveni borački dodatak

Ratni-vojni invalidi u Srpskoj.

Oko 2.800 ratnih-vojnih invalida (RVI) u Republici Srpskoj, biće uvedeni u jedinstveni borački dodatak, što znači da će i oni imati pravo na naknadu po ovom osnovu, a koja će od 1. januara 2024. godine iznositi tri KM po mjesecu provedenom u zoni borbenih dejstava.

Ovu informaciju za „Nezavisne novine“ potvrdio je Goran Rogić, predsjednik Boračke organizacije Banjaluka, koji je podsjetio da su borci tražili da se i ratni- vojni invalidi (RVI) uključe u spisak za dobijanje jedinstvenog boračkog dodatka, jer to nije bilo predviđeno prvobitnim planom Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS.

„Dakle, radi se o oko 2.800 boraca, odnosno RVI. To su ljudi koji su otišli u zaštićenu penziju, zbog rane, povrede/ozljede zadobijene u ratu, a neki su nažalost ostali i bez dijela tijela. Oni su otišli u invalidsku penziju na osnovu ratne povrede i imaju tamo neku zasluženu veću penziju. Mi smo insistirali da i oni uđu u ovih 193 hiljade boraca, koliko treba da bude obuhvaćeno za jedinstveni borački dodatak, i potvđeno nam je da će tako i biti“, poručio je Rogić.

Podsjećamo, borački dodatak u Republici Srpskoj će dobiti svi borci koji imaju najmanje jedan mjesec učešća u zoni borbenih dejstava.

Ko podnese sada zahtjev, kada se to okonča, njima od oktobra počinje isplata 2,20 KM po mjesecu učešća u zoni borbenih dejstava. A od Nove godine, tačnije od 1. januara 2024. godine, ti isti ljudi, dakle svi koji su uvedeni u pravo (uključujući i one koji su primali dodatak odranije) primaće tri KM po mjesecu u zoni borbenih dejstava. Za tu namjenu Vlada RS je u idućoj godini obezbijedila dodatnih 150 miliona KM.

autor:http://nezavisne.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.