Rezolucijom o Srebrenici otvoren put samostalnom djelovanju srpskih ambasadora

Rezolucijom o Srebrenici otvoren put samostalnom djelovanju srpskih ambasadora

Rezolucijom o Srebrenici otvoren put

Rezolucija o Srebrenici, bila usvojena ili ne, proizvela je dugoročne negativne posljedice u BiH i kada je riječ o spoljnoj politici i diplomatiji pređena je crvena linija kojom je otvoren put apsolutno samostalnom djelovanju srpskih ambasadora, rekla je ambasadorka BiH u Poljskoj Koviljka Špirić.

Špirićeva je rekla da bi eventualno usvajanje rezolucije moglo izazvati negativne posljedice i u regionu, ali i šire, što bi se moglo „kao bumerang“ vratiti onima koji su ušli u, kako je precizirala, avanturu sa rezolucijom.

– Nemoguće je ignorisati trenutnu situaciju i zažmuriti na činjenicu da su zaustavljeni pozitivni procesi kada je riječ o evropskoj integraciji, ali i procesu dogovora u skladu sa ustavom i zakonima – rekla je Špirićeva.

Ona je istakla da je u BiH došlo do kršenja temeljnih ustavnih postulata i nadležnosti.

– U mojoj dugogodišnjoj diplomatskoj karijeri nisam se susrela sa ovakvom situacijom da ambasador ili visokopozicionirani diplomata djeluje samostalno, bez saglasnosti onog ko ga je izabrao.

U našem slučaju to je Predsjedništvo BiH. Nemoguće je takvo postupanje bilo gdje u svijetu, a da ambasador ne snosi posljedice – rekla je Špirićeva i upitala kakve će posljedice snositi ambasador u UN Zlatko Lagumdžija.

Špirićeva je za Srnu rekla da on neće snositi nikakve posljedice jer djeluje samostalno i za njegovo postupanje ne postoji saglasnost u BiH.

Ona je rekla da će se na sjednici Generalne skupštine UN svi ambasadori se izjašnjavali shodno instrukcijama koje su dobili iz svojih zemalja, te da nijedan diplomata neće glasati po svom ličnom nahođenju ili suprotno stavu nadležnog organa zaduženog za pitanja spoljne politike.

Špirićeva je istakla da je o toj temi razgovarala sa predstavnicima institucija u Poljskoj, kao i brojnim predstavnicima u okviru diplomatske zajednice, te ukazala na činjenicu da su napori koji su učinjeni u posljednje vrijeme kada su u pitanju evropske integracije BiH dovedeni u pitanje i da je teško uspostavljeni konsenzus oko nekih važnih reformskih zakona zaustavljen.

– Naglasila sam i da eventualno donošenje rezolucije ne vodi pomirenju već jačanju tenzija u BiH i rastu evroskepticizma u Republici Srpskoj.

Ako je to bio cilj – onda su ga inicijatori rezolucije postigli – rekla je Špirićeva.

Ona je naglasila da je razočaravajuće da su sponzori rezolucije i zemlje zapadnog Balkana.

– To sam prenijela ambasadorima Sjeverne Makedonije, Albanije i Slovenije na skupu koji je na temu proširenja organizovao ambasador Austrije Andreas Štadler.

Rezolucijom o Srebrenici otvoren put

Mišljenja sam da su zemlje regiona morale imati više političkog senzibiliteta i sluha jer dobro poznaju situaciju u BiH i da su svjesni koje negativne posljedice će proizaći iz činjenice da su sponzori rezolucije – rekla je Špirićeva.

Špirićeva je rekla da dovoljno govori i činjenica da rezoluciju predstavljaju Njemačka i Ruanda.

– Nema potrebe da bilo šta govorim o zločinima koji su učinjeni pod zastavom Njemačke u oba svjetska rata.

U Ruandi se 1994. godine desio genocid kada je u kratkom roku ubijen blizu milion ljudi, pripadnika manjinskog naroda Tutsi.

Moralno je pitanje i pitanje diplomatske korektnosti u međunarodnim odnosima da te dvije zemlje u kojima su se desili genocidi i zločini sa milionskim žrtvama ne budu u to uključeni na ovaj način – napomenula je Špirićeva.

Ona je rekla da se time pokušava staviti u istu ravan neosporan zločin koji se desio u Srebrenici sa genocidom Njemačke i Ruande, te naglasila da je to neprihvatljivo.

– Uostalom, o tome su svoj stav iznijeli najuvaženiji autoriteti za pitanja genocida Еfraim Zurof, Gideon Grajf i Jehuda Bauer – dodala je Špirićeva.

autor: http://atvbl.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.