Rojters: EUFOR- ova vježba za sukob s onima koji “ne žele Bosnu”?! Faktormagazin: SPREMAJU LI NAPAD NA SRBE?

Rojters: EUFOR- ova vježba za sukob s onima koji “ne žele Bosnu”?! Faktormagazin: SPREMAJU LI NAPAD NA SRBE?

Rojters o vježbi EUFOR-a

Pripadnici evropske mirovne misije u BiH u Sarajevu održali redovnu godišnju vježbu

Dok grupa potencijalnih demonstranata raste, vičući i duvajući u pištaljke ispred kampa EU snaga u Sarajevu, vojni avion je u niskom preletu dok helikopteri polijeću. Sve to je simulacija u okviru vježbe Eufora koja se održava u trenutku političke krize u BiH, prenio je Rojters.

Demonstranti nose transparente i uzvikuju “ne želimo Bosnu”, što podsjeća na povike koji su se nedavno čuli na demonstracijama  Srba protiv optužnice koja je podignuta protiv njihovog lidera Milorada Dodika, kada su takođe isticane zastave sa likom ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Bosna eufor vježbafoto: REUTERS

Tokom redovne godišnje vježbe u Sarajevu nazvane “brzi odgovor 2023”, broj vojnika je privremeno povećan sa 1100 na 1300 kako bi se testirala sposobnost snaga da brzo aktiviraju i integrišu rezervne snage stacionirane u 22 zemlje članice.

“Ovo je sada od izuzetne važnosti zbog nepredvidivosti promjene scenarija što zahtijeva da naše snage budu prilagodljive… naročito u ovim nestabilnim vremenima”, kazao je komandant Eufora Helmut Habermajer.

Habermajer je, međutim, upozorio da je “vojna sila posljednja opcija”.

Rojters podsjeća da su i 28 godina nakon rata u kojem je poginulo oko 100.000 ljudi, a milioni su raseljeni, etničke tenzije u BiH visoke, naročito usljed separatističkih nastojanja Dodika.

Eufor je zamijenio NATO trupe u BiH 2004. godine sa mandatom da stabilizuje etnički podijeljenu zemlju.

Prošle godine, nekoliko dana nakon što je Rusija počela invaziju na Ukrajinu, Evropska unija je odlučila da skoro udvostruči broj pripadnika mirovnih snaga kako bi spriječila potencijalnu nestabilnost.

Visoki zvaničnici NATO-a i EU upozoravaju da bi se nestabilnost rata u Ukrajini mogla proširiti i na zapadni Balkan, navodi britanska agencija.

autor: Faktormagazin/Rojters

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.