Ručak za cijelu porodicu za male pare: Pet brzih jela od tikvica

Ručak za cijelu porodicu za male pare: Pet brzih jela od tikvica

Ručak za cijelu porodicu za male pare.

Kada vam neko da ideju za ručak, pola posla je već riješeno.

Predlažemo vam čak pet ideja za ukusan, a jeftin ručak za cijelu porodicu sa tikvicama. Tikvice se koriste u jako puno recepata, zato što ukus tikvice ne remeti ostale sastojke. Nema veze da li je kombinujete sa ribom ili mesom, ili u okviru vegetarijanskog recepta, tikvice se prilagođavaju.

Hranljivi sastojci iz tikvica imaju brojna povoljna dejstva na zdravlje: magnezijum pomaže u snižavanju pritisak, vitamini C i A sprečavaju razvoj ateroskleroze, hranljiva vlakna utiču na snižavanje holesterola, kao i na čišćenje toksina iz debelog crijeva.

Tikvice aktiviraju metabolizam ćelija, poboljšavaju rad mozga, doprinose vitalnosti organizma.

Ovih pet jela od tikvica se spremaju brzo, a izuzetno su jeftina:

Mafini sa tikvicama

Potrebno: 700 g rendanih svježih tikvica, 150 g otopljenog putera, kašičica šećera, kašičica soli, 2 jaja, 2 kašičice sode bikarbone, 700 g brašna, 200 g kačkavalja, malo mirođije.

Priprema: Zagrijte rernu na 170 stepeni. Izmješajte jaja i šećer, pa dodajte tikvice i puter. Posebno izmješajte brašno sa sodom bikarbonom i malo soli, pa izmješajte sa prethodnom smjesom. Na kraju dodajte izmrvljeni sir i sve dobro izmješajte. Podmažite kalupe za mafine, izlijte smjesu u njih i pecite 25 – 30 minuta. Kada je pečeno, odozgo pospite rendani kačkavalj i ukrasite sa malo mirođije.

Čips od tikvica

Potrebno je: Tikvica srednje veličine, kašika maslinovog ulja, so, biber, mljevena paprika

Priprema: Tikvicu isjecite na tanke kolutove. Pomiješajte maslinovo ulje, so, biber, mlevenu papriku. Kolutiće tikvica uvaljajte u aromatizovano ulje i poređajte na pleh koji je obložen papirom za pečenje. Pecite u rerni zagrejanoj na 220 stepeni oko 25-30 minuta.

Pohovane tikvice

Potrebno je: 2 veće tikvice (ili 3 manje), 3 jaja, 3 čena bijelog luka, 50 g sira (nije obavezno), brašno, so ili začin od suvog povrća, svjež peršun, svježe začinsko bilje.

Priprema: Oljuštiti tikvice (ako su jako mlade dovoljno ih je samo oprati) i narendati. Dodati jaja, ispasirani beli luk, nasjeckani sveži peršun i brašno (postepeno). Masa treba da bude malo gušća nego za palačinke. Dodati so ili začin po ukusu i rendani sir (po želji). Kutlačom vaditi masu i pržiti na vrelom ulju. Okretati ih širokom lopaticom. Vaditi na papirni ubrus da bi se ocijedile od viška masnoće. Ukrasiti svježim začinskim biljem.

Punjene tikvice

Potrebno je: 2-3 glavice crnog luka, 2-3 čena bijelog luka, 4-5 tikvica, 2-3 filea piletine (ili jedne pileće grudi), aleva paprika, so, biber, kečap, 2 dl kisele pavlake.

Priprema: Na ulju propržite crni luk, dodajte bijeli luk, a tikvice operite, isjecite ih po dužini i izdubite da se dobije oblik čamaca, pa izdubljeni dio tikvica isjeckajte na kockice i dodajte u luk. Pileće meso posebno skuvajte, isjeckajte na kockice i dodajte prethodnoj smjesi. Sve zajedno dinstajte dok ne ispari sva voda, dodajte alevu papriku, posolite i pobiberite. Punite tikvice ovom smjesom, poređajte ih u vatrostalnu činiju ili pleh i prije pečenja ih prelijte kečapom. Kad tikvice budu skoro pečene, izvadite ih iz rerne, prelijte kiselom pavlakom i vratiti u rernu da se još malo zapeku.

Pečene pljeskavice od tikvica

Potrebno je: 4 jajeta, 1 kg tikvica, 200-300 g mrvljenog sira, 2 dl kisele pavlake, 1,5 šoljica ulja, 200 g griza, malo brašna, kašičica peršuna, kesica praška za pecivo.

Priprema: Očistite tikvice, narendajte ih, posolite i stavite u đevđir da se ocedi voda. U činiji umutite jaja, dodajte pavlaku, sir, ulje, griz, prašak za pecivo, zatim dodajte narendane tikvice, malo posolite, dodajte brašno i peršun. Oblikujte pljeskavice od smese i stavite u pleh na pek papir. Pecite oko 30 minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, piše Kurir.

autor:http://glassrpske.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.