Rusi melju američke tenkove: Poznato koliko ih je do sada uništeno

Rusi melju američke tenkove: Poznato koliko ih je do sada uništeno

Rusi melju američke tenkove.

Sjedinjene Američke Države Ukrajini su poslale 31 tenk M-1A1 Abrams. Oni opremaju jedan bataljon u 47. mehanizovanoj brigadi ukrajinske vojske, koja se borila u zapadno od ruševina Avdijevke.

U nekoliko mjeseci teških borbi, 47. mehanizovana brigada izgubila je čak osam M-1 tenkova teških 69 tona za četiri osobe.

Uglavnom od strane ruskih bespilotnih letjelica. Brigada konačno preduzima nešto u vezi sa svojim problemom s bespilotnim letjelicama: dodaje kavezni oklop koji može pomoći da detonira nadolazeće eksplozivne bespilotne letjelice na sigurnoj udaljenosti. Fotografija koja se u petak pojavila na internetu prikazuje dodatni oklop na najmanje jednom ukrajinskom M-1.

Gubici oko Avdijevke prisilili su brigadu da povuče svoje neuništene tenkove krajem aprila, tvrdio je tada „AP“, citirajući — između ostalog — Admirala mornarice Kristofera Grejdija, potpredsjednika Združenog štaba američkih snaga. Ali jedan ukrajinski član posade M-1 rekao je za „Armi TV“ kanal ukrajinske vojske dvije sedmice kasnije da to nije istina.

“To je hrpa laži“, rekao je tenkista.

„Situacija je jako teška“

Umjesto toga, 47. mehanizovana brigada pazi kako raspoređuje svoje neoštećene M-1, objasnio je.

“Situacija je jako teška, jer su Rusi nadmoćni što se tiče ljudstva, opreme i svega, pa moramo prilagoditi naše djelovanje. 47. mehanizovana brigada šalje M-1 samo kada postoji prilika da se ‘izađe i unište protivnička vozila'“, rekao je.

Implikacija je da M-1 ne sjede u nekom skladištu među krajnjim rovovima, čekajući da Rusi napadnu, nego oni tvore neku vrstu reakcijskih snaga koje obično čekaju iza linije fronta.

Ukrajinski tenkista je priznao da bi brigada mogla drugačije rasporediti M-1 kada bi bili bolje zaštićeni od ruskih eksplozivnih bespilotnih letjelica – nešto što se konačno događa, ako je ta jedna primjena oklopa protiv dronova ikakav pokazatelj.

Ali lokalno instalirani kavezni oklop nije bio jedina opcija. Postojala je i američka opcija po narudžbi. Dok ukrajinski M-1A1 nose standardne reaktivne oklopne pločice M-19 Abrams duž svojih inače slabo zaštićenih trupova, oni ne nose reaktivni oklop na svojim kupolama.

Reaktivni oklop sadrži male eksplozivne ploče koje prilikom udarca eksplodiraju prema vani, djelimično odbijajući nadolazeću municiju.

„Mi kao posada i kao jedinica uopšte željeli bismo od naših američkih partnera da nam osiguraju dinamički oklop”, rekao je tenkista.

„Tako da imamo zaštićene ne samo bokove, već i kupolu“, objasnio je.

Vojska SAD-a riješila je ovaj problem sa svojim najnovijim M-1A2 dodavanjem dodatnog “pasivnog” – to jest, nereaktivnog – oklopa na njihove kupole. Ali ovaj oklop vjerovatno uključuje osiromašeni uranijum, koji Sjedinjene Države ne izvoze, kao pitanje politike. Prije slanja M-1A1 u Ukrajinu, Pentagon je platio izvođačima da otvore kupole tenkova, uklone uranijum i zamijene ga volframom.

Nije nemoguće objesiti Abrams Riaktiv Armor Tile (ARAT) oklop na Abramsovu kupolu. Kompanija sa sjedištem u Kaliforniji, koji proizvodi ARAT, izričito ga je opisala kao “oklop trupa, ivica ili kupole”.

Ali on se pričvršćuju na nosače koje proizvođač tenkova montira na M-1. Nejasno je šta bi bilo potrebno izvođačima da modifikuju preživjele ukrajinske Abramse s nosačima, a Pentagonu da isporuče komplete reaktivnog oklopa.

U najmanju ruku, trebalo bi vremena – možda bi trajalo mjesecima. A 47. mehanizovana brigada sigurno ne može tako dugo da štedi svoje tenkove. Brigada se očigledno umorila od traženja i čekanja – i umjesto toga zavarila je kavezne oklope, prenosi „Indeks“.

autor:http://atvbl.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.