Rusi stigli na 20 kilometara od Harkova

Rusi stigli na 20 kilometara od Harkova

Rusi stigli na 20 kilometara od Harkova.

Ruske trupe zauzele su prema nezvaničnim informacijama predgrađe sela Lipci i stigle na manje od 20 km od predgrađa Harkova!

Pojedini vojni blogeri navode na Telegramu da su Oružane snage Ukrajine počele da miniraju puteve ka Harkovu i da nakon probijanja prve linije odbrane više nemaju moćna utvrđena područja na jugu oblasti.

Vojni ekspert Jurij Podoljaka navodi da čak ni ruska strana nije očekivala da će prva linija odbrane sjeverno od Harkova biti probijena za jedan dan.

– Naše trupe, uvodeći rezerve u borbu, probile su u subotu ujutru odbranu Oružanih snaga Ukrajine u rejonu naselja Glubokoje i ušle u selo Lipci koje je trebalo da bude bliža pozadina prve linije odbrane. Shvatajući da su na ivici katastrofe komanda Oružanih snaga Ukrajine bacila je u vatru svoju operativnu rezervu, 92. mehanizovanu brigadu, koja se žurno rasporedila pokušavajući da stabilizuje front – navodi Podoljaka i dodaje da su ruske vazdušne snage istovremeno gađale ključne komunikacije i otežale manevre protivnika.

Podoljaka navodi da Rusi imaju Vovčansk na dlanu nakon što su dan ranije zauzeli okolna brda i da stanovnici Harkova već napuštaju grad.

Vojni bloger Ribar navodi da su tokom noći između petka i subote ruske snage napredovale oko tri kilometra i da je juriš nastavljen ujutru. Ruske snage su napadale do dubine od oko 70 kilometara.

Ribar navodi da su ukrajinske snage kod Vovčanska uhvaćene u takozvana kliješta i da je tokom noći razoren i most preko Sjeverskog Donca preko koga vodi glavni put između Vovčanska i Harkova.

autor:http://atvbl.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.