Rusija uklonila sve zalihe hemijskog oružja

Rusija uklonila sve zalihe hemijskog oružja

Rusija je, za razliku od SAD, u potpunosti ispunila svoje međunarodne obaveze tako što je u cjelosti uklonila svoje zalihe hemijskog oružja, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

„Želim zvanično da saopštim: ruske vojne jedinice uključene u specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini nemaju i ne mogu da imaju hemijska ubojita sredstva. Ruska Federacija je, za razliku od SAD, odavno ispunila svoje međunarodne obaveze tako što se u potpunosti riješila svojih zaliha hemijskog oružja“, rekao je Konašenkov, prenosi TASS.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izrazio je u utorak zabrinutost da Rusija možda pokušava da stvori izgovor za upotrebu hemijskog oružja u Ukrajini, prenio je AP.

Stoltenberg je novinarima u Briselu rekao da „apsurdne tvrdnje“ Rusije o biološkim laboratorijama NATO i hemijskom oružju u Ukrajini predstavljaju „apsolutnu laž“.

„Ovo je samo još jedna laž. I zabrinuti smo da bi Moskva mogla da organizuje insceniranu operaciju, moguće sa upotrebom hemijskog oružja“, rekao je Stoltenberg.

On je naveo i da bi svaka ruska upotreba hemijskog oružja predstavljala kršenje međunarodnog prava, naveo je AP.

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.