Skupština Crne Gore bira novo rukovodstvo i Vladu

Skupština Crne Gore bira novo rukovodstvo i Vladu

Skupština Crne Gore bira novo rukovodstvo i Vladu

Na sjednici Skupštine Crne Gore danas se bira rukovodstvo Parlamenta i nova Vlada.

Novi predsjednik Skupštine trebalo bi da bude Andrija Mandić iz Koalicije „Za budućnost Crne Gore“, koja je najavila i podršku novoj Vladi.

Mandatar Milojko Spajić dostavio je Skupštini prijedlog za sastav i program rada vlade.

U ekspozeu je naveo da socijalne i etno-nacionalne podjele i tenzije iz prethodnih godina i decenija moraju ostati u prošlosti.

Partije buduće skupštinske većine ostaju pri prvobitnom planu da danas izaberu i rukovodstvo parlamenta i vladu, uprkos mogućim opstrukcijama opozicije i najavljenim protestima.

“Vijesti” saznaju i da će prije početka prve sjednice, na kojoj će se birati šef parlamenta, biti održane konsultacije predsjedavajućeg sa liderima parlamentarnih partija.

Za deset sati zakazan je nastavak konstitutivne sjednice Skupštine iz jula, na kojoj bi za predsjednika trebalo da bude izabran Andrija Mandić, lider Nove srpske demokratije (NSD), članice koalicije Za budućnost Crne Gore.

Zbog izbora Mandića, za 18 sati opozicija i Forum slobodnih građana “Luča” zakazali su protest ispred zgrade skupštine.

Andrija MandićAndrija Mandićfoto: Luka Zeković

“Izbor četničkog vojvode Mandića kap je koja je prelila čašu i ostaće trajna bruka i mrlja u crnogorskom milenijumskom trajanju”, naveo je u saopštenju izvršni direktor Foruma slobodnih građana “Luča” Nebojša Mrvaljević.

Građane su na protest pozvali i Demokratska partija socijalista (DPS) i Socijaldemokrate (SD)…

S obzirom na to da je mandatar za sastav vlade i lider Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić dostavio poslanicima program rada (ekspoze) i predlog za sastav kabineta, stekli su se uslovi i za izbor nove vlade.

Sjednicu treba da zakaže novi predsjednik parlamenta i očekuje se da će je zakazati za danas poslije podne.

Ta sjednica bi trebalo da bude održana na Cetinju, s obzirom na to da je riječ o prvoj sjednici jesenjeg redovnog zasjedanja, ali, prema saznanjima “Vijesti”, to vjerovatno neće biti slučaj.

Odmah nakon konstitutivne sjednice slijedi nova: SkupštinaOdmah nakon konstitutivne sjednice slijedi nova: Skupštinafoto: Luka Zeković

U nastavku konstitutivne sjednice trebalo bi da budu izabrani i Mandićevi zamjenici i formiran Administrativni odbor.

Kandidat PES-a za potpredsjednika Skupštine je poslanik i član Predsjedništva Boris Pejović.

Iz Demokratske Crne Gore, kojoj je pripalo potpredsjedničko mjesto parlamenta iz reda žena, za tu poziciju predviđena je Zdenka Popović.

Za izbor nove vlade potrebni su glasovi najmanje 41 poslanika, ali će Spajićeva imati širu podršku.

Podršku vladi daće Pokret Evropa sad sa dijelom koalicionih partnera, Demokrate, Socijalistička narodna partija i albanske partije, kao i koalicija ZBCG.

Sporazumom o formiranju nove vlasti definisano je da se šef Skupštine, njeni potpredsjednici i vlada biraju istog dana.

Iako dio pravnika tvrdi da, prema Poslovniku, to nije moguće, više aktuelnih i bivših poslanika tvrdi da se to može uraditi bez kršenja akata.

Oni su ranije “Vijestima” objasnili da je potrebno da se, pošto Spajić dostavi ekspoze i sastav kabineta u predviđenom roku i pošto bude izabran šef parlamenta, poslanici dogovore na kolegijumu o novoj sjednici, i da je onda novoizabrani čelnik zakonodavnog doma zakaže, za isti dan…

Fon der Lajen sa Abazovićem ili Spajićem

Plan o izboru vlasti poklapa se s najavom dolaska predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen u službenu posjetu Crnoj Gori.

Ona u Podgoricu stiže večeras i za nju će predsjednik Crne Gore Jakov Milatović prirediti radnu večeru u Vili Gorica.

Bilateralni sastanak Milatovića i Fon der Lajen planiran je za sjutra u devet sati, nakon čega će u Vili Gorica biti održana konferencija za medije.

Dolazak predsjednice EK se poklapa sa izborom vlade: Fon der LajenDolazak predsjednice EK se poklapa sa izborom vlade: Fon der Lajenfoto: Boris Pejović

Iz Evropske komisije ranije je najavljeno da će se Fon der Lajen sjutra sastati i sa premijerom u tehničkom mandatu Dritanom Abazovićem.

Međutim, nova vlast očekuje da će se ona sresti sa Spajićem, ako on danas bude izabran za premijera.

Novoj vlasti se žuri da izabere vladu, kako bi mogla već narednog dana odložiti popis za mjesec, što je ranije najavio Spajić.

Nova vlada mandatara Milojka Spajića imaće pet potpredsjedničkih mjesta i 18 ministarstava, jedan resor manje u odnosu na odlazeću Vladu Dritana Abazovića.

U novoj vladi biće samo četiri žene, koliko ih je bilo i u Abazovićevoj Vladi na početku mandata, da bi kasnije jedna podnijela ostavku (Jovana Marović).

U novoj vladi biće 11 predstavnika PES-a (premijer i 10 ministara), šest iz Demokratske Crne Gore (dva potpredsjednika i četiri ministra), dva iz SNP-a (jedan potpredsjednik sa ministarskim mjestom i jedan ministar), tri iz Albanskog foruma (jedan potpredsjednik sa ministarskim mjestom i dva ministra) i jedan potpredsjednik iz Civisa.

Skupština Crne Gore bira novo rukovodstvo i Vladu

Nakon godinu je planirana rekonstrukcija Vlade i ulazak koalicije ZBCG koja će dobiti pet mjesta.

Kandidati PES-a za ministre su Filip Ivanović (vanjski poslovi), Maida Gorčević (evropski poslovi) Anđela Jakšić Stojanović (prosvjeta, nauka i inovacija), Novica Vuković (finansije), Filip Radulović (saobraćaj), Andrej Milović (pravda), Janko Odović (prostorno planiranje, urbanizam i državna imovina), Vojislav Šimun (zdravlje), Naida Nišić (rad i socijalno staranje) i Saša Mujović (energetika i rudarstvo).

Predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić biće kandidat te partije za zamjenika premijera za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove, a Momo Koprivica za potpredsjednika Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju. Dragan Krapović predložen je za ministra odbrane, Vladimir Martinović za ministra turizma, ekologije i održivog razvoja dok će Tamara Vujović biti ministarka kulture i medija.

Za ministra unutrašnjih poslova bio je planiran Boris Bogdanović, ali je on sinoć saopštio da odustaje “zbog usložnjavanja zdravstvenog stanja dva člana najuže porodice”. Demokrate će, kako je najavljeno, predložiti drugog kandidata za ministra unutrašnjih poslova, Danila Šaranovića, aktuelnog zamjenika gradonačelnice Podgorice.

Imena ministara

Kandidat za potpredsjednika vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalu je Srđan Pavićević iz CIVIS-a.

Albanske partije su za potpredsjednika vlade za ekonomsku politiku i ministra ekonomskog razvoja predložile Nika Đeljošaja,za ministra ljudskih i manjinskih prava Fatmira Đeku, a za ministra javne uprave Maraša Dukaja.

Vladimir Joković kandidat je SNP-a za ministra poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede, a Dragoslav Šćekić za potpredsjednika Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih.

Od ukupnog broja novih članova vlade, njih 16 su poslanici što znači da će uskoro morati da dobiju zamjene.

Sa liste PES-a otići će osam poslanika i jedan iz Civisa, a sa liste Demokrata četiri. SNP će dobiti dva nova poslanika, umjesto Jokovića i Šćekća, SNP-a, a tri nova poslanika treba da dobiju albanske partije.

Brisel očekuje odgovore na težnju većine građana za napredak ka EU

U Delegaciji Evropske unije u Podgorici nadaju se da će raditi s novom, proevropskom Vladom Crne Gore, koja će biti sposobna i posvećena da nastavi reforme vezane za EU.

Televiziji Vijesti su iz Delegacije saopštili da nije na njima da komentarišu ko treba da bude dio nove crnogorske Vlade, ali ponavljaju da je jasno očekivanje Brisela da nova proevropska Vlada odgovori na težnju većine građana da država napreduje ka Uniji.

“Kako bi se to desilo, sve političke snage moraju da rade zajedno na sprovođenju evropskih reformi”, naglasili su iz Delegacije.

Ponavljaju da postoji nova energija u procesu proširenja i da Crna Gora treba da iskoristi ovu šansu, a posebno podstiču sve političke aktere da se fokusiraju na postizanje konsenzusa o imenovanjima na upražnjene pozicije u pravosuđu.

EU, zaključuju iz Delegacije u Podgorici, cijeni posvećenost Crne Gore njenom putu ka članstvu i spremna je da intenzivira svoju podršku.

Nimanbegu pripremio ostavku iz političkih i etičkih razloga

Predsjednik Force Genci Nimanbegu podnosi ostavku na poslaničku funkciju, potvrđeno je “Vijestima” iz te stranke.

Nimanbegu je u dopisu parlamentu, koji još nije dostavljen, naveo da ostavku podnosi iz političkih i etičkih razloga.

Dopis još nije dostavljen: NimanbeguDopis još nije dostavljen: Nimanbegufoto: Boris Pejović

Skupština Crne Gore – Istorija

Na parlamentarnim izborima bio je nosilac liste Albanska alijansa, a nezvanično je pominjan kao kandidat za potpredsjednika Skupštine iz reda parlamentarne većine.

Nimanbegu je za poslanika prvi put izabran izabran na parlamentarnim izborima 2009, a potom i na izborima 2012. i 2016. godine.

Tokom 26. saziva, obavljao je funkciju potpredsjednika Skupštine.

autor: agencije/ http://vijesti.me

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.