Skupština o izboru delegata u Vijeće naroda Republike Srpske i Dom naroda Parlamenta BIH sledeće sedmice

Skupština o izboru delegata u Vijeće naroda Republike Srpske i Dom naroda Parlamenta BIH sledeće sedmice

Kolegijum Narodne skupštine trebao bi danas donijeti odluku da će se sjednica Skupštine održati u utorak, 29.11. 2022. godine.

Ukoliko CiK BiH završi sve procedure,a očekuje se da hoće,  na dnvenom redu bi se trebao naći izbor delegata u Dom naroda Parlamenta BiH iz Republike Srpske.

U javnosti se posljednjih dana vodila velika polemika ali je gotovo izvjesno da će SNSD imati četri a opozicija, tačnije SDS, jednog delegata.

Na toj sjednci trebalo bi da se izaberu i delegati u Vijeću naroda Republike Srpske a gotovo je izvjesno da će Klub Bošnjaka ovaj put kontrolisati vlast tj SNSD, čime će biti onemogućeno pokretanje veta za sve i svašta kako je to bilo u prijašnjim sazivima Vijeća.

Prema saznajima Faktormagzina, gotovo je izvjesno da će doći i do promjena na čelu Vijeća naroda a Nada Tešanović, iz reda hrvatskog naroda, više ne bi trebalo da bude predsjedvajuća.

Ona je, naime već dva mandata predsjedvajaći Vijeća naroda, i ispunila je uslove za penziju a kao delegat trebalo bi da bude šef Kluba hrvata.

I ovdje bi do izražaja trebalo doći opredjeljenje predsjednika stranke Milorada Dodika malo „promiješa karte“ u vlastitim redovima.

Budući da su predsjednici Skupštine i Vlade iz reda srpskog naroda, u slučaju ovakve raspodjele snaga, predsjedvajući Vijeća naroda bi trebalo da bude Bošnjak ili Hrvat.

Najviše šanse da bude predsjedvajući u naredne četri godine, kako saznajemo, ima Srebrenka Golić.

autor:faktormagzin, foto:faktormagzin

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.