Smiju li vozači blicati i tako upozoravati jedni druge na radar i policiju – Kolike su kazne?

Smiju li vozači blicati i tako upozoravati jedni druge na radar i policiju – Kolike su kazne?

Smiju li vozači blicati i tako upozoravati jedni druge na radar i policiju

Ablendovanje, ili blicanje je široko rasprostranjen načim komunikacije, odnosno upozorenje koje na putu vozači šalju jedni drugima.

Blicanje se najčešće koristi da se upozore ostali učesnici na putu da ih „iza ćoška“ čeka iznenađenje, odnosno pripadnici Saobraćajne policije, koji svakog dana širom Srbije vrše rutinsku provjeru vozača i vozila, kako bi učesnike u saobraćaju natjerali da se drže propisa, piše Kurir.

Brojne tragedije na putevima širom Srbije tokom posljednja 3 dana, kada je poginulo najmanje 7 osoba, su veliko upozorenje za sve vozače.

Međutim, postavlja se pitanje da li je ova popularna metoda kojom vozači „komuniciraju“ u saobraćaju zabranjena zakonom?

Smiju li vozači blicati? – Zakon ne poznaje ovaj prekršaj

Damir Okanović iz Komiteta za bezbjednost saobraćaja kaže da je ablendovanje dozvoljeno – čak i korisno!

„U Srbiji to nije zabranjeno, nema ni kazne. Sa druge strane, bitno je da vozači uspore, e sad da li su usporili zato što su upozoreni od strane drugog vozača ili su videli sami policiju to je manje važno“, smatra Okanović i dodaje:

„Svrha svake radarske kontrole jeste da se na tom mjestu uspori saobraćaj tako da je ablendovanje dobra stvar i sa aspekta bezbednosti u saobraćaju korisno“, objasnio je Damir Okanović, prenosi Espreso.

Sa druge strane, mnogi iz iskustva znaju da mogu da upadnu u problem ako blicaju, a to primjete policajci.

Na sreću, to se rijetko dešava.

Da li i vi upozoravate druge vozače na prisustvo policije?

autor: kurir.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.