Srpsko jelo za sirotinju postalo luksuz u restoranima

Srpsko jelo za sirotinju postalo luksuz u restoranima

Srpsko jelo za sirotinju postalo luksuz u restoranima.

Jelo koje su zvali i sirotinjskim, zato što ga je izuzetno lako napraviti – jer vam za njega ne treba više sastojaka od broja prstiju jedne ruke! Pored vode, kukuruznog brašna, maslaca, malo mlijeka kao opcija i soli više sastojaka ne tražite – kada pričamo o osnovnoj varijanti ovog jela. Jagoda Jorga, nutricionista, kaže da ne postoji jelo koje je ultimativno zdravo, ali da kačamak može biti dobar za organizam.

„To je loša hrana za ljude koje imaju dijabetes, zato što ima visoki glikemijski indeks, koji je posebno važno pratiti kod osoba sa dijabetesom, insulinskom rezistencijom, ili ukoliko su na dijeti. Dobar je kao hrana sa jogurtom pred fizičku aktivnost. Odličan je ako nije masan“, kaže sagovornica.“Izvanredno jelo je za ljude koji imaju problematično varenje i sindrom nervoznih creva, zato što prirodno ne sadrži gluten – pod uslovom da kukuruz nije mljeven u istim mlinovima gdje se melje pšenica i na taj način „kontaminiran“, kaže stručnjak.

Jelo koje spasava kućni budžet u restoranima preskup

Istina je da ga je lako napraviti, a ako to činite kod kuće i vrlo isplativo, pa se u njegov benefit svakodnevno kune Ruška Jakić, čuvena novinarka, navodeći ga kao spasonosan faktor u njenim ekonomskim trzavicama.

„Kada istresem sav novčanik za 1.000 dinara ću kupiti svoje cigarete koje su skupe, otići ću u kafić, kupiću kapućino, a kod kuće uvijek imam kačamak, pirinač… Nešto ću da pojedem…“, rekla je Ruška.

Međutim, ako jelo poželite da pojedete van svoja četiri zida, za isto ćete morati da pripremiti određenu svotu novca, koja se ranije nije podrazumijevala, a danas iznenađuje mnoge.

Kod komšija kačamak 30 evra!

Znajući benefite ovog jela, lakoću pripreme i priuštivost sastojaka mnogi su se našli u čudu, kada su vidjeli da porcija kačamka košta 30 evra u regionu – tačnije u Kolašinu u Crnoj Gori.

Pasulj je 20, hamburger 10, a šolja kiselog mlijeka pet evra.

U restoranima cijene variraju, a pik je na Kopaoniku!

Situacija u Srbiji je drugačija, pa tako u Beogradu porcija kačamka za ponijeti košta 400 dinara. Uz nju dobijate dva/tri tanko sječena parčeta fete i paradajza. Druga opcija je malo skuplja, pa za 450 dinara dobijate kačamak sa malo čvaraka.

Srpski ugostitelji ne potcjenjuju ovo jelo, ali ga spremaju za manje para.

„Porcija nas po normativu košta ne više od 200 dinara, a u to su uključeni punomasni sir i prvoklasni stari kajmak. U Čačku ima gostiju koji redovno dolaze na doručak i poručuju upravo kačamak“ – kaže Slavica, kuvarica u jednom čačanskom restoranu.

U restoranima na Zlatiboru cena kačamaka je od 400 do 500 dinara, a na Kopaoniku ide i do 700.

Jednostavan recept za kačamak

Sastojci:

– 2 velike šolje kukuruznog brašna

– 8 šolja vode

– 2 kašike masti

– so

Priprema:

U šerpu sipajte vodu. Posolite je i stavite na vatru da proključa.U ključalu vodu postepeno sipajte kukuruzno brašno, najbolje ono samljeveno na vodenici. Smanjite temperaturu i uz neprestano miješanje kuvajte dvadesetak minuta. Kad se smjesa zgusne i vidi se dno šerpe kačamak je gotov.

Zagrijte mast tako da se otopi i „zacvrči“, pa prelijte kačamak. Izmiješajte i služite kao doručak. Ukoliko imate koprive malo ih blanširajte, sitno isjeckajte, pa dodajte kačamaku. Tako će biti još zdraviji i hranljiviji.

Ono bez čega se skoro ne može zamisliti ovo starinsko jelo su kajmak, odnosno sir koji savršeno „idu“ uz topao kačamak, prenosi Mondo.

autor:http://glassrpske.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.