Šta Milan Stanković radi u Hilandaru?

Šta Milan Stanković radi u Hilandaru?

Šta Milan Stanković radi u Hilandaru.

Pjevač Milan Stanković posljednjih godina se povukao iz javnosti, a kako se spekuliše potpuno se okrenuo vjeri, te se već neko vrijeme nalazi u manastiru Hilandar na Svetoj Gori, gdje je često odlazio i ranijih godina.

Milan u tajnosti priprema povratak na muzičku scenu, te se već duže vrijeme se nalazi van javnog života, ali koristi svaku priliku da obilazi manastire, kako bi radio na svom duhovnom usavršavanju.

Kako navode domaći mediji, pjevač je u toku boravka u svetinji, jedan od slobodnih trenutaka iskoristio kako bi s prijateljem i bratom u Hristu molitveno tihovao na obali mora. Oni su tom prilikom razmjenjivali duhovna iskustva o raznim temama koje Stankovića preokupiraju kada se radi o religiji.

Kako izvor za domaće medije navodi, Milanov boravak i poslušanje su sve, samo nisu laki i jednostavni. Pjevač je smješten u prostoriji koja se u manastiru naziva mazgara. To mjesto je nekada služilo kao štala, gdje su se čuvali manastirski magarci, a danas je to lijepo uređen prostor sa 40 kreveta, gdje spavaju manastirski gosti.

Stanković, kao i svi poslušnici koji dođu u Hilandar, ima posebno zaduženje ili blagoslov, kako se to naziva u crkvenoj terminologiji. Tako neko sprema hranu i pomaže u trpezarijskim poslovima, neko čisti sobe, uređuje dvorište, a poslušnik Milan ovaj put je dobio zaduženje da pomaže u građevinskim radovima na obnovi manastira koji je izgorio 2004. u velikom požaru.

Pored ovih fizičkih poslova, nekad velika pjevačka zvijezda svaki dan ispunjava i redovna manastirska bogoslužbena pravila. Tako on ustaje u dva sata ujutru i ide u crkvu na bogosluženja i molitve koje traju sve do doručka u sedam sati. Tek poslije toga on ide na svoje poslušanje i radi sve do večernje službe u 17 sati, nakon koje slijedi skromna večera. Tokom dana, dok mu traje poslušanje, Milan ima i malo vremena za predah, tada odlazi do obale mora i tihuje ili razgovara s nekim od monaha ili poslušnika, kao što je i on sam, piše Kurir.

Podsjetimo, Milan je i prije dve godine boravio na Svetoj Gori, gdje je proveo i vaskršnje praznike, pa je tako tada pravio i manastirski melem koji pomaže oboljelima od teške bolesti.

– Tačno je da Milan pomaže manastiru Hilandar. On dolazi u manastir i sam se prijavi da nešto pomogne u manastiru radeći svakodnevne radove unutar monaške zajednice Hilandara. Sjećam se da su mu skoro monasi kao blagoslov dali poslušanje da pomogne u pripremi kozlica. To je melem protiv karcinoma koji se pravi i može se nabaviti na Svetoj Gori – rekao je tada teolog Miloš Stojković.

I sam pjevač je objasnio šta za njega podrazumijevaju vjera i hrišćanstvo:

– Manastiri i svetootačko predanje su tu da nas uče i pomognu da postanemo hrišćani, što je vrhunska vrijednost. Biti istinski hrišćanin stanje je duha koje nadilazi vrijeme i nakon tjelesne smrti prelazi u vječno blaženstvo. Ali hajde, za početak, da naučimo da biti pravoslavni hrišćanin nije slobodan dan za jelo i piće za praznike, niti je brojanica okačena o retrovizor u kolima – objasnio je Milan svojevremeno za medije.

autor:http://atvbl.rs

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.