Stanari tvrde da ga prati „prokletstvo babe Mire“: Soliter zbog crnih brojki postao poznat u cijeloj Srbiji

Stanari tvrde da ga prati „prokletstvo babe Mire“: Soliter zbog crnih brojki postao poznat u cijeloj Srbiji

Kragujevčanka koja je jutros pala sa solitera Ipsilon u Kragujevcu je preminula uprkos naporima ljekara da je spasu.

Žena, koja inače ne živi u toj zgradi, skočila je jutros oko osam sati sa prostora između 15. i 16. sprata te zgrade. Ona je pala na nadstrešnicu na dva metra od zemlje.

Za zgradu u kojoj se danas dogodila tragedija vezuje se crna statistika samoubistava.

Soliter “Ipsilon” u kragujevačkom naselju Erdoglija je po mnogim stvarima jedinstven. Poznat je po tome što je najviše samoubica izabralo baš njega za skok u smrt. Čuven je i kao sedma po visini zgrada u Srbiji, sa svojih 75 metara. Važi i za najoriginalniji arhitektonski projekat, ali i za seizmički najstabilniju zgradu u državi.

Napravljen je 1978. godine, i od tada ga vuče čudno prokletstvo. 2016. godine još nije bio uknjižen, jer ima tri sprata više nego što treba. Preduzeće koje ga je gradilo, “Kazimir Veljković”, propalo je i više ne postoji. Ali zato priča o prokletstvu Baba Mire među stanarima i danas živi.

– Ja sam se uselio u ovaj soliter među prvima, i još uvijek tu živim. Nekada je na njegovom mjestu bila obična njiva. Vlasnica je bila baba Mira. Njoj su imanje oduzeli i tu počeli da prave zgrade. A ta baba je imala muža, koji je bio poznati zubar. Poslije rata je odveden negdje, nikada se nije vratio kući, samo je nestao bez traga – prepričao je prije nekoliko godina za Blic legendu o prokletstvu baba Mire stanar ove zgrade Radiša.

Soliter Ipsilon u Kragujevcu
FOTO: GOOGLE STREET VIEW/SCREENSHOT

Kako je rekao tada, na mjestu solitera nikada nije bilo nikakvo groblje, prati ga samo priča o prokletstvu baba Mire.

– Kada je njoj oduzeto imanje, napravljena je ogromna zgrada. Stanove su dobili i radnici “Zastave”, i ljekari, i ljudi koji su radili u raznim društvenim preduzećima. Evo, ja sam cijeli život tu, a poznajem samo trećinu stanara. Tako je to, velika zgrada – dodao je Radiša.

Crna statistika

Zbog samoubica, koji su za skok u smrt izabrali baš ovaj soliter, Ipsilon je postao poznat u cijeloj Srbiji, pa ko god se zatekne u Kragujevcu obavezno dođe da ga fotografiše.

Crna statistika govori da je do 2016. godine sedam života ugašeno skokom sa visokih spratova ove zgrade.

Stanari, međutim, ne namjeravaju da na prozore stavljaju rešetke, jer je to, kako kažu, uzaludno i bez smisla jer ko hoće da se ubije naći će način. Vjeruju da je visina od više od 70 metara razlog zbog kog samoubice biraju baš ovaj soliter.

– On garantuje sigurnu smrt – kažu stanari, piše Blic.

autor:srpskainfo.com foto:srpskainfo.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.