Stanivković potvrdio priču Faktormagazina: „Ukrao sam ideju od Kragujevca“!

Stanivković potvrdio priču Faktormagazina: „Ukrao sam ideju od Kragujevca“!

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, priznao je danas da je projekat pod nazivom „Ko gradi – mora i da sadi“, uzeo od grada Kragujevca.

„Uzimamo dobre ideje. Zar je sramota uzeti dobre ideje, pa evo i od Kragujevca. Ljudi, sve što je dobro uzimajte“, poručio je danas Stanivuković.

Gradonačelnik bi trebao znati da dobre ideje nije sramota uzeti, ali ekavicu pretvoriti u ijekavicu i tako tuđi projekat predstaviti kao svoj, to je sramota.

Podvalivanje i kićenje tuđim perjem, svakako da Banjalučani nisu zaslužili, a pogotovo ne kada su u pitanju stvari koje se tiču najvećeg grada Srspke.

Faktormagzin je prvi objavio kako su Draškovi kvazi ekspreti ukrali ideju:

BRUKAJU BANJALUKU –  Draškovi kvazi eksperti MAZNULI IDEJU?!

„Ko gradi – mora i da sadi“

Po njegovom prijedlogu, akcija podrazumijeva da investitori koji grade stambeno-poslovne objekte veće od 1.000 kvadrata moraju da na svakih 500 kvadrata zasade po jedno drvo.

Akcija je, kako je to zvanično obrazloženo, dio strategije nove administracije da Banjaluci vrati epitet „grada zelenila“.

Međutim, problem sa ovom odlukom nije samo to što je u svojoj naravi simbolična i populistička, nego u tome što je zbrda-zdola prepisana iz Kragujevca, u toj mjeri da se razlikuju samo u tome što je jedna napisana na ijekavici, a druga, ona izvorna, na ekavici.

„Nađite mi nešto!“

Prema njihovim tvrdnjama, Stanivuković je od najbližih saradnika ultimativno tražio da mu pronađu nešto što bi mogao iskoristiti da se otarasi epiteta zaštitinika tajkuna i prekomjerne betonizacije.

Projekat Kragujevca

Samo 20 dana ranije, tačnije 29. juna ove godine, Skupština grada Kragujevca, na prijedlog gradonačelnika Nikole Dašića, usvojila je potpuno identičan plan, pod nazivom, „Vrati dah prirodi – posadi drvo”.

Pogađate već, odluka podrazumijeva da svaki investitor koji grade objekte veće od 1.000 kvadratamna svakih 500 kvadrata mora da posadi jedno drvo.

Zapravo, jedina razlika i jeste u nazivu akcije! Dvadeset dana poslije, Stanivuković prepisuje kompletnu odluku iz Kragujevca i predstavlja to u javnosti kao „pažljivo razađenu strategiju“, iako je jasno da je u pitanju obični plagijat.

Odluka je prepisana u toj mjeri da se službenici po Gradskoj upravi sprdaju s tim i pričaju da bi trebalo provjeriti da li su je Stanivukovićevi savjetnici u brzini uopšte prepravili sa ekavice.

autor:faktormagzin, foto:faktormagzin

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.