Stiže ljetni afrički talas, pogledajte gdje će temperature ići do 30 stepeni

Stiže ljetni afrički talas, pogledajte gdje će temperature ići do 30 stepeni

Stiže ljetni afrički talas.

Srbiju je tokom vikenda i juče zahvatilo pravo ljetnje vrijeme, uz temperature i do 32°C. Osim veoma tople vazdušne mase, u sklopu južnog strujanja do našeg područja stigle su i ogromne količine pijeska i prašine i iz Sahare, pa je atmosfera bila zamućena.

Snažan jugozapadni vjetar bio je veoma suv i vruć, fenskog efekta, a na nekoliko lokacija izbili su i šumski požari.

Tokom prethodne noći preko našeg područja sa zapada je uslijedio prodor hladnog fronta, uz kišu i pljuskove, ali i uu veoma jak zapadni i severozapadni vetar i drastičan pad temperature vazduha, pa je danas bilo hladnije za 10 do 15 stepeni, a snažno sjeverozapadno strujanje pročistilo je i atmosferu od peska i zagađenja.

Pred nama je mirna, vedra i prohladna noć.

U srijedu ujutro očekuje se vedro, u dolinama i kotlinama sa maglom. Prije podne očekuje se umjereno, a posle podne potpuno naoblačenje, ali će se zadržati suvo.

Duvaće slab do umjeren jugozapadni vetar, u Bačkoj i u Sremu povremeno jak.

Jutarnja temperatura od 2°C na jugu do 8°C na sjeveru Srbije i u Beogradu, a maksimalna dnevna biće od 18 do 22°C, u Beogradu do 20°C.

U četvrtak se očekuju slične temperature vazduha, uz promenljivo oblačno vrijeme i pojačan sjeverozapadni vjetar.

Od petka nad Srbijom i našim područjem ponovo će ojačati snažan termički greben sa juga, odnosno sa sjevera Afrike preko Mediterana, pa će u sklopu njega stizati veoma topla vazdušna masa.

Očekuje se sunčano i veoma toplo. Maksimalna temperatura u petak biće od 20 do 25°C, a za vikend i preko 25°C, pri čemu će najtoplije biti u nedjelju i početkom sljedeće sedmice, uz tempetature do 30°C.

Sunčano, veoma toplo i stabilno vreme zadržalo bi se sve do sledeće srede, uz prave letnje temperature, uz vrijednosti od 25 do 30°C.

Sredinom sledeće sedmice očekuje se zahlađenje i pad temperature vazduha za 10 stepeni, pa bi u periodu od 11-12. aprila do sredine mjeseca bilo promjenljivo oblačno i svježije, uz maksimalne tempeature od 15 do 20°C. Ipak, i pored tog zahlađenja, maksimalne temperature vazduha ostale bi oko prosječnih vrijednosti za ovo doba godine, prenosi Telegraf.

autor:http://nezavisne.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.