Sukob MUP Republike Srpske i Centra za socijalni rad Banjaluka

Sukob MUP Republike Srpske i Centra za socijalni rad Banjaluka

U trenutku kada sve institucije treba da pokažu odgovornost, smatramo neprimjerenom i neprofesionalnom nedavnu izjavu medijima direktorice Centra za socijalni rad Irene Joldžić kako su za „slučaj zlostaljanja maloljetnog lica od strane radnika Doma saznali tek nakon mjesec dana, te da ih policija nije o tome obavijestila“, saopšteno je iz PU Banjaluka.

„Policijski službenici Policijske  uprava Banjaluka su prilikom postupanja po prijavama o slučajevima zlostavljanja maloljetnih lica u Domu za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja „Rada Vranješević“ postupali u skladu sa svojim nadležnostima, poštujući Zakono o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku i Protokolom o postupanju u slučaju nasilja, zlostavljanja ili zanemarivanja djece.

U trenutku kada sve institucije treba da pokažu odgovornost, smatramo neprimjerenom i neprofesionalnom nedavnu izjavu medijima direktorice Centra za socijalni rad Irene Joldžić kako su za „slučaj zlostaljanja maloljetnog lica od strane radnika Doma saznali tek nakon mjesec dana, te da ih policija nije o tome obavijestila“.

Izjava direktorice je potpuno netačna, posebno kad se uzme u obzir da se ovo maloljetno lice kao žrtva pojavljuje već u prijavi koju je Policijska uprava zaprimila 18.12.2019. godine, a da je nakon toga od strane policijskih službenika PU Banjaluka saslušano oštećeno lice, čijem saslušanju su prisustvovali i nadležni radnici Centra za socijalni rad Banjaluka, koji su i potpisali uzetu izjavu.

Nakon toga je 06.02.2020. godine i OJT Banjaluka dostavljen i izvještaj o učinjenom krivičnom djelu „Obljuba sa djetetom mlađim od 15 godina“.

Takođe, policijski službenici PU Banjaluka su dana 24.09.2020. godine zaprimili molbu za službeno postupanje u svrhu zaštite djece i mladih od strane Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja «Rada Vranješević» u kojoj se navodi kao moguća žrtva maloljetna štićenica navedenog doma. Na naznačenom dokumentu jasno stoji da je dostavljen i Centru za socijalni rad Šipovo. Policijski službenici su o tom odmah obavijestili i Centar za socijalni rad Banjaluka, kao i Okružno javno tužilaštvo Banjaluka gdje je održan sastanak na okolnosti navedene molbe dana 29.09.2020. godine.

Takođe, PU Banjaluka se Centru za socijalni rad Šipovo obratila aktom za dostavljanje anamneze za maloljetno lice, što su isti i dostavili dana 27.12.2021. godine.

Prilikom saslušanja maloljetnog lica,  koje je saslušano dana 27.01.2022. godine, po usmenoj naredbi postupajućeg tužioca Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, policijski službenici PU Banjaluka su takođe obavijestili Centar čija je službenica prisustvovali saslušanju u prostorijama Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Nakon provedenih svih mjera i radnji iz nadležnosti policije i tužilaštva žrtvu krivičnog djela preuzeli su službenici mobilnog tima Centra za socijalni rad Banjaluka radi zbrinjavanja.

Istovremeno, u vremenskom periodu od 24.09.2020. godine do 27.01.2022. godine preduziman je niz mjera i radnji, s obzirom da je isto maloljetno lice bilo žrtva drugih krivičnih djela ili je postojala sumnja da je žrtva krivičnih djela, a o svemu su obaviještavani radnici Centra za socijalni rad Banjaluka i Centra za socijalni rad Šipovo koji su i aktivno učestvovali u određenim aktivnostima gdje je to zakonom propisano.

Takođe smo obaviješteni od strane Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja «Rada Vranješević» da su i oni za svaku prijavu obavijestili nadležni Centar za socijalni rad.

Iz svega navedenog, Centar za socijalni rad ne da je bio obavješten, već je i učestvovao u aktivnostima koje su PU i OJT Banjaluka preduzimali“, navodi se u saopštenju.

autor: faktormagazina, foto: faktormagazin.ba

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.