Sve više turista u gradu na Vrbasu: Banjaluka postala omiljena vikend destinacija

Sve više turista u gradu na Vrbasu: Banjaluka postala omiljena vikend destinacija

Povoljne cijene smještaja, prirodne ljepote i odlična gastronomska ponuda sve više privlače turiste u Banjaluku, koja je postala omiljena vikend destinacija, naročito onima koji žele provesti romantični vikend s ograničenim budžetom.

Ovo je potvrdilo i istraživanje “Džerzi ajland holidejsa” (Jersedž Island Holidadžs), stranice koja se bavi turizmom. Prema tom istraživanju, Banjaluka zauzima visoko drugo mjesto top vikend destinacija u Evropi.Prvi je Niš, treća Tuzla, a zatim slijede Priština, Skoplje, Podgorica, moldavski Kišnjev, mađarski Debrecin, poljski Lublin, dok je Beograd na desetom mjestu. Upoređene su prosječne cijene taksija, pića, smještaja, večere i ostalih sadržaja tokom dva dana.Da je Banjaluka sve češće izbor turista, potvrdili su i iz hotela i hostela. Iz “Gud host apartmana” kazali su za “Glas Srpske” da je za vikend udvoje potrebno oko 150 evra.

– Za taj novac može se pokriti trošak smještaja od dva noćenja za dvije osobe koji košta oko 50 evra. Isto toliko bi otprilike koštao prevoz od aerodroma i nazad, a za ostatak novca se može organizovati neka aktivnost po izboru – kažu iz “Gud host apartmana”.

Iz hostela “Havana” kažu da im turisti najviše dolaze u proljeće i ljeto kada je u Banjaluci najviše kulturnih i turističkih manifestacija.

U hotelu “Fortuna” rekli su za “Glas Srpske” da turisti najviše dolaze preko vikenda i to većinom iz Slovenije i Hrvatske.

– Imamo ponude preko “Ludog popusta” sa turističkim agencijama iz Slovenije i Hrvatske. Cijene su pristupačne, a najviše turista nam dođe u periodu zimskih praznika – poručuju iz hotela “Fortuna”.

Da Banjaluka ima šta da ponudi turistima, potvrdili su i u Turističkoj organizaciji Banjaluka. Dodali su da cijene zavisi od ponude i usluga.

– Boravak u Banjaluci za jedan vikend može koštati 50 evra, ako pronađete neki jeftiniji apartman i hranite se u fast fud restoranima. Ali ako odsjedate u luksuznijem hotelu, hranite se u luksuznim restoranima, te iskoristite i neke sadržaje kao što su vožnja kvadovima, taj boravak može koštati i do 500 evra. Naravno, ne treba zanemariti i činjenicu da su posjete pojedinim atrakcijama, kao što su Banski dvor, Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske ili tvrđava Kastel, besplatni – poručuju iz Turističke organizacije.

Dodaju da u ovoj godini očekuju da će grad posjetiti više od 100.000 turista što će biti novi rekord.

Bogata ponuda

Turiste najviše privlače Krupa na Vrbasu, Kočićevo ognjište, etno-selo “Ljubačke doline”, Kastel te brojne prirodne atrakcije, vožnja kvadovima i adrenalinski sportovi poput raftinga.

– U ponudi imamo i aktivnosti na otvorenom kao što su vožnja dajakom, rafting i kajak tura, vožnja kvadovima, biciklizam, gastronomski i zabavni sadržaji poput festivala – kaže Mladen Šukalo iz Turističke organizacije grada.

autor:bl-portal.com foto:bl-portal.com

Share

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.